חסה היא אחד מהירקות השכיחים ביותר במטבח הישראלי, והאמת טוב שכך. יש המגחכים על החסה ואומרים שזה אוכל לצמחונים, טבעונים וארנבים, אבל האמת שכל קרניבור רוצה כמה עלי חסה בהמבורגר שלו. זהו ירק בריא ודל קלוריות והוא אחד מהטעמים המיוחדים של סלט הירקות הישראלי. מבחינה תזונתית החסה עשירה בויטמין C. ב 100 גרם של חסה אנו יכולים למצוא 24 מ“ג ויטמין C. אך לא רק ויטימין C, החסה גם עשיריה בסידן, מגנזיום, אשלגן וסיבים תזונתיים. היא מעולה לניקוי הגוף מרעלים, זאת בזכות הכלורופיל. היא מומלצת מאוד לצורך טיפול בעצירות, בעיות כולסטרול, עודף משקל, כבד שומני ויתר לחץ דם.
החלק אשר אנו אוכלים בחסה הוא העלים אשר צומחים מתוך הבסיס (ראש החסה) הצומח מן השורש. אותו הבסיס הוא החלק החלק שאנו בדרך כלל מפרידים בהינף סכין ומשליכים לאשפה כאילו היה חסר ערך. אם במקרה יש לכם איזה ארנב, אולי פינקתם אתו בראש החסה. אבל האם ידעתם שניתן לגדל חסה חדשה מאותן שאריות שאתם זורקים לפח? רובנו מניחים שעל מנת לגדל חסה יש לרכוש זרעי חסה. זוהי כמובן אפשרות – ניתן לגשת למשתלה או חנות הפרחים ולמצוא שם זרעי חסה. אך זוהי אינה האפשרות היחידה. אם כבר יש לכם חסה ביד, במקום לזרוק את השאריות, תוכלו לנסות לנצל אותן לצורך הצמחת חסה חדשה.
אז כיצד נגדל חסה משאריות?
בעזרת כמה שלבים פשוטים כל אחד יכול לעשות זאת בביתו:
שלב ראשון– בשלב הראשון נפריד את עלי החסה האכילים מראש החסה ונשתמש בהם לסלט הירקות. דבר שאנחנו עושים בכל מקרה כאשר אנו מכינים את הסלט. פשוט חתכו את ראש החסה בסכין; חתכו במרחק של כ 5 סנטימטר מהבסיס התחתון. אין צורך להוציא סרט מדידה, פשוט חתכו לפי העין.
שלב שני – השלב השני הוא שלב ההשרשה של ראש החסה. כל מה שצריך לעשות זה להניח את ראש החסה בכלי עם מים ולחכות שהיא תצמיח שורשים. הקפידו להחליף את המים כל יום, או אם אתם שוכחים או מתעצלים אז לפחות כל יומיים. תוך מספר ימים תראו את השורשים משתרשים לאטם, אך תו להם את הזמן הדרוש להתפתח ולהתחזק. יתכן גם שהחסה כבר תתחיל להצמיח עלים בשלב הזה.
שלב שלישי – השלב השלישי הוא השלב של שתילת החסה באדמה. שלב זה מגיע לאחר עשרה ימים עד שבועיים. אם החסה שלכם מצמיחה עלים זה בסדר אבל אל תתרשמו יותר מידי מהעלים. מה שחשוב זה השורשים. אם מערכת השורשים של החסה עדיין נראית דלילה, המתינו עוד מספר ימים בטרם תעבירו אותה לאדמה. כאשר אתם בטוחים שהגיע הרגע המתאים לשתילת החסה העבירו אותה לעציץ. השתמשו בעציץ עם ניקוז טוב אך הקפידו להשקות על מנת לשמור על רמה גבוהה של לחות באדמה.
שלב רביעי – זהו השלב הכי טוב! שלב האכילה. כאשר העלים גדולים מספיק אתם יכולים להתחיל לאכול אותם. שימו לב שאיננו משתמשים במושג שלב הקטיף, זאת מכיוון שאין מדובר בקטיף במובן המסורתי של המילה. זהו בעצם היתרון של גידול חסה משאריות בבית. בעוד גידול חסה מסחרי מוציא את כל החסה מהאדמה, כאן אתם יכולים כל יום לקטוף רק את העלים הנחוצים לכם.
טיפ לגידול חסה משאריות – אתם יכולים להשתמש בכמה מחזורי גידול וכך תמיד ליהנות ממלאי של עלי חסה לסלט שלכם. אם אתם מעוניינים בזרעי חסה, פשוט תנו לחסה שלכם לגדול. בסופו של דבר החסה תצמיח עמוד פריחה במרכזה אשר מניב זרעים. לקטו את הזרעים ובעזרתם תוכלו לגדל הרבה חסות.
היתרון של גידול חסה בבית
בין אם אתם מגדלים חסה משאריות, או חסה מזרעים, ישנם מספר יתרונות לגידול חסה ביתית:
גידול חסה ביתית מאפשר לכם ליהנות מטריות מרבית של עלי החסה ושימור מקסימלי של ערכם התזונתי.
גידול החסה בבית יגרום לכם להגדיל את צריכת החסה. אולי בגלל שהיא מול העיניים ונגישה, או אולי בגלל ההתלהבות. העיקר שתאכלו בריא יותר מעכשיו.
גידול חסה משארות מאפשר לכם ליהנות מגידול אורגני ביתי. הימנעו משימוש בחומרי הדברה או דשנים כימיים ותיהנו מעלי חסה בריאים ונטולי כימיקלים בזיל הזול.