גידול סוקלנטים

סוקלנטים הוא השם לכל הצמחים להם ישנם עלים וגבעולים עבים ובשרניים האוגרים בתוכם נוזלים.  יש להם גם תכונות נוספות המאפיינות אותם. את רובם אנו נוהגים לכנות בשם קקטוסים, למרות שלא תמיד זה מדויק.  הקקטוסים הם סוג של צמחים סוקולנטים, אך כדאי לציין שלא כל הסוקולנטים הם קקטוסים.

סוקלנטים יכולים להיות תוספת מעולה לגינה ואפילו לעציצים בתוך הבית. הם מגיעים בצבעים וצורות שונות, וגם גדלים שונים, ובהחלט יש להם מראה מיוחד ויוצא דופן. לרבים מהם ישנה גם פריחה מרהיבה יותר ממה שהייתם מצפים. ישנם סוקולנטים המגיעים לגדלים מרשימים ומתאימים לגינה, וישנם סוקולנטים קטנטנים אשר תוכלו אפילו לגדל בעציץ דקורטיבי קטן על שולחן העבודה.

גידול סוקולנטים הוא אינו דבר מסובך, חלקם קלים מאוד לגידול. אך חשוב לזכור שיש להם צרכים שונים מרוב הצמחים שאתם מכירים ומתן טיפול לא נכון עלול לפגוע בהם. לכל צמח יש את הסיפור שלו, והוא משפיע על תנאי הגידול שהוא צריך.

ישנם רבים המתאהבים בסוקולנטים ומשקיעים זמן רב בתחביב של טיפוח הסוקולנטים. ישנו מבחר אדיר של קקטוסים בצורות וצבעים שונים. הם משתלבים במסלעות וכל מיני עציצים דקורטיביים וזהו פשוט צמח שכיף לגדל. אך שימו לב שצריך סבלנות, הם גדלים לאט.

אז מה הסיפור עם סוקולנטים

רוב הסוקלנטים מגיעים אלינו מכמה אזורים מרכזיים: מקסיקו ודרום מערב ארצות הברית, חלקים של אפריקה והאי מדגסקר. רבים מהסוקלנטים שתמצאו בגינות ומשתלות מגיעים ממדינות אלו. לאזורים אלו ישנם מאפיינים אקלימיים מאוד דומים. אלו אזורים חמים עם גשמים מעטים בעונה החמה, ויובש בעונה הקרה. ממש הפוך מהאקלים הים תיכוני.

הסוקלנטים התפתחו בצורה המאפשרת להם להתמודד עם התנאים הללו. למרות שמזג האוויר הישראלי לא בדיוק עונה על הדרישות המקוריות של הסוקלנטים, כלומר מה שהם רגילים מהבית במקסיקו או במדגסקר, רבים מהם הצליחו להסתגל וניתן לגדל אותם בארץ בקלות. אך בהחלט ישנם זנים שקשה לגדל אותם באקלים הישראלי. אותם בדרך כלל לא תמצאו במשתלות.

כאשר אנו מגדלים סוקולנטים, חשוב מאוד שנשתדל לספק להם את התנאים הדומים ביותר למה שהם רגילים. אנו מדברים בעיקר על היבט ההשקיה. סוקלנטים דורשים השקיה מעטה, וככל שיותר קר כך כדאי להפחית בהשקיה. חשוב להקפיד על אדמה מנוקזת היטב המאפשרת למים לחלחל ולהתאוורר. אדמה לחה תגרום לריקבון הסוקולנט. ואז כאשר אנו רואים שהוא נובל אנו עשויים לחשוב שהוא לא מקבל מספיק מים וכך להמשיך לחנוק אותו במים. ניתן להשיג במשתלות תערובות אדמה המתאימות במיוחד לסוקולנטים. לא תמיד הן נחוצות, אך עבור סקולנטים רגישים זה עדיף.

סוקולנטים ושמש

עוד טעות שאנו עושים לגבי סוקולנטים זה ביחס לחשיפה לשמש. אנו תמיד חושבים שהקקטוס שלנו הגיע מאיזה מדבר והוא רגיל לשמש חזקה. אך בפועל זה לא כך. רוב סוגי הסוקולנטים דווקא מסתתרים להם במקומות מוצלים ולא אוהבים יותר מידי שמש ישירה. צל חלקי הוא בדרך כלל הפתרון המועדף עבור רובם. ישנם אינספור זנים שונים, כדאי שתתייעצו במשתלה לגבי העדפות השמש של הקקטוס שרכשתם. בכל מקרה אם אינכם יודעים היו זהירים עם החשיפה לשמש.           

סוקולנט בחשיפה מלאה לאור השמש – היו זהירים.

סוקולנטים אינם ממהרים לשום מקום

אחד המאפיינים של סוקולנטים הוא קצב הצמיחה האטי בהשוואה לצמחים אחרים. במקרים רבים זהו יתרון, כך אנו יכולים ליהנות מסוקולנט בעציץ קטן על השולחן לאורך זמן. הוא לא ממהר לגדול. כמו כן בתקופת הקור הוא נכנס לתרדמת ועיקר הצמיחה נעשית בתקופת הקיץ. אין צורך לדשן את הסוקולנטים. אם אתם מדשנים אותם הימנעו מלעשות זאת בתקופת החורף, תרופת האביב היא המתאימה ביותר.

סוקלנטים ורבייה וגטטיבית

סוקולנטים מצטיינים ברבייה וגטטיבית. כלומר היכולת להשריש את חלקי הצמח. במקרים רבים זה קורה אפילו באופן טבעי כאשר חלקי צמח נושרים אל הקרקע. צמח הצבר (סברס) הוא דוגמה טובה לצמח שבו זה קורה באופן טבעי. בהרבה מקרים אנו יכולים לראות ערמות גזם שפונה מגינות ויש בהן חלקי צמח שמתחילים לצמוח. כך שאם אתם רוצים לגדל סוקולנטים, בקלות אתם יכולים להשריש חלקי צמח שיעניקו לכם מכרים אשר יחלקו אתכם כמה חלקי צמח מהגינה שלהם.

אם יש לכם עלה שאותו תרצו להשריש, תוכלו בקלות לעשות זאת. לאחר שתלשתם את העלה מהצמח הניחו אותו על מצע שתילה. אין צורך לשתול אותו אלא רק להניח אותו על המצע. שימו אותו במקום מואר אך ללא שמש ישירה. בתחילה תנו לו להתייבש קצת, שלושה ימים מספיקים. כן זה ממש הפוך מכל צמח אחר, אבל זה עובד. היובש דווקא יעודד את העלה להצמיח שורשים משלו. לאחר שלושה ימים תוכלו להשקות אותו, ניתן לעשות זאת באמצעות רסס קל. אל תציפו במים. חכו כמה ימים והוא צפוי להשריש. עשו זאת בקיץ או באביב על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.