סחלב פורח

עם 7 הטיפים האלו, תוכלו לגדל סחלבים בבית בקלות

הם מסתוריים, צבעוניים, הם אקזוטיים וקסומים. קשה שלא להתאהב בסחלבים. הסחלב הוא פרח מרהיב ביופיו, הוא מפואר ויוקרתי ובמהלך ההיסטוריה הוא טופח בעיקר קרב אנשי אצולה ובארמונות של מלכים.

יש יותר מ-800 סוגים שונים של סחלבים וכ-25,000 מינים. אך הסחלב ניחן לא רק ביופי ואסתטיקה מרשימה, יש לו גם אופי מיוחד, יש שיאמרו שהסחלב הוא פרח ערמומי או אולי אינטליגנטי. כדי למשוך חרקים שיבואו ויאבקו אותו, הסחלב מתחפש ויזואלית לנקבות של חרקים וכדי למשוך דבורים הוא פולט ריח של דבורה.

גידול ביתי של סחלבים

בגלל כל התכונות האציליות והמאתגרות שלו וכנראה בגלל שיש שמועה שיקר לגדל סחלבים – רבים נמנעים מלגדל את הסחלב, ומסתפקים בדגם פלסטיק של סחלבים. אך אם לומר את האמת, אפשר בהחלט לגדל סחלבים כאן אצלנו בישראל והגידול שלהם לא חייב להיות יקר.

מומלץ לגדל סחלבים בתוך הבית, כי מזג האוויר הרצוי להם הוא מזג האוויר שגם נעים לנו. כדי לטפח סחלב צריך סבלנות והתמסרות, אבל כאשר הסחלב ששתלתם סוף סוף פורח מבינים שהסבלנות בהחלט מהשתלמה. אז איך מטפחים סחלבים בבית? הנה כמה טיפים יעילים.

פריחת סחלבים
גידול סחלבים בגינה ביתית

טיפ #1 – היכן כדאי לשתול סחלבים?

כפי שציינו, בישראל מומלץ לגדל סחלבים בתוך הבית. הסחלב לא יגדל בשמש ישירה וגם לא בתנאי קור. אפשר לשתול סחלבים בעציצים, במכלים או אדניות ולמקם את העציץ במקום מואר שקרני השמש היוקדות לא מגיעות אליו.

טיפ #2 – מצע גידול

יש במשתלות מצעים ייעודיים לסחלבים, אז כדאי מאוד לרכוש אותם. בטבע הסחלבים לא תמיד גדלים באדמה, אפשר לראות אותם גדלים על סלעים ועצים תוך שהם ניזונים מהגשמים ומהאוויר הלח. הסחלבים דורשים מצע גידול המתאים לתכונות הייחודיות שלהם. מצעי גידול המכילים שבבי עץ ושבבי קוקוס נחשבים למצעים אידיאליים עבורם.

טיפ #3 – השקיית סחלבים

בטרם מחליטים באם להשקות את הסחלב כדאי מאוד לבדוק מה מצבה של האדמה או מצע השתילה. אם המצע או האדמה לחים ורטובים, אין צורך להשקות אותו. אך אם המצע יבש, יש להשקות. באופן כללי עדיף שהסחלב יקבל פחות מים מאשר מצב של השקיית יתר. במצב של השקיית יתר הסחלב עלול לקמול עקב הצטברות של ריקבון.

השמועה גורסת כי חייבים להשקות סחלבים במים מזוקקים או במי מזגנים. זה לא הכרחי, הסחלב יכול בהחלט לשגשג גם עם מים מהברז. הוא לא כל כך מפונק כפי שהורגלנו לחשוב. מה שחשוב זה לדאוג לניקוז טוב ולריקון עודפי המים לאחר ההשקיה. באופן כללי, אפשר להשקות את הסחלבים פעם בשבוע או פעם ב-10 ימים בעונות הקרות, ובעונות החמות בתדירות גבוה יותר, לפי מצב הלחות של המצע.

פריחת הסחלב
פריחת סחלבים

טיפ #4 – לחות וטמפרטורה אידיאלים לגידול סחלבים בבית

כדי שסחלב יפרח הוא צריך שיהיו הבדלי טמפרטורה בין היום לבין הלילה, הבדל של כ-10 מעלות. מאחר שזה המצב הטבעי כאן אצלנו בישראל ברוב ימות השנה, אז יש להידרש לנושא הטמפרטורה בימים חמים מאוד או קרים מאוד. כך למשל, אם חם מדי ואין הבדלי טמפרטורת ניכרים בין היום לבין הלילה, אפשר להדליק מזגן בקרבתו של הסחלב.

ובאשר ללחות האידאלית – הסחלב יפרח היטב ברמות לחות הנעות בין 65% לבין 90%, וזה פחות או יותר טווח הלחות בבתים. במידה ומדובר בימי חמסין ושרב יבשים כדאי לרסס את סביבת הצמח ואת המצע כדי להבטיח לחות אופטימלית.

טיפ #5 – דישון סחלבים

הסחלב צריך דשנים. הם מספקים לו חומרי הזנה חשובים, תורמים להתפתחותו וכדאי מאוד להשתמש בדשן נוזלי. מומלץ לדשן את הסחלבים בדשן שמתאים למשפחת הסחלבים (תשאלו במשתלה), כאשר תדירות הדישון המומלצת היא בין פעם בשבועיים בעונה החמה או פעם בחודש בשאר ימות השנה.

פריחת סחלבים
פרחים ממשפחת הסחלביים

טיפ #6 – גיזום סחלבים

בסיומה של עונת הפריחה יש לקטום את גבעולי הסחלב, בבסיסם, כדי לחדש את הצמח ולהבטיח את פריחתו בעונה הבאה. יש לציין שעונת הפריחה של הסחלבים משתנה מצמח לצמח. ככל שהסחלב בוגר יותר, כך זמן הפריחה הצפוי יהיה ארוך יותר. סחלב צעיר יפרח במשך שבועיים בעוד שסחלב בוגר יכול לפרוח במשך כשלושה חודשים רצופים.

טיפ #7 – מזיקים

לא צפויים לתקוף את הסחלב שפע של מזיקים, במיוחד אם הוא גדל בתוך הבית. יחד עם זאת, הכנימה הקמחית היא מזיק שמחבב את הסחלב. במידה ואתם רואים על הצמח משהו שמזכיר לכם צמר גפן, כנראה שיש לסחלב כנימות קמחיות, ואפשר להדביר אותן עם חומרי הדברה בסיסיים אורגניים ולא יקרים במיוחד.

איפה כדאי לשתול את הסחלב?

הסחלב כידוע רגיש מאוד ובחירה שגויה של מיקום השתילה עשויה להוביל לתוצאות הרסניות. הסחלב לא גדל תחת שמש ישירה ומנגד, גם לא בתנאי קור, לכן מומלץ לשתול אותו בתוך הבית, באזור חמים שאינו חשוף לקרני השמש. בית בישראל מאפשר הבדלי טמפרטורה של כ-10 מעלות בין יום ללילה ולחות שבין 65 ל-90% שהם אידיאליים לשגשוג הסחלב. מומלץ לשתול על כר שעשוי מאדמה ייעודית לסחלבים, ולדאוג לניקוז טוב.
המלצות נוספות לשתילת סחלבים תוכלו למצוא במאמר.

איך להשקות את הסחלב?

את הסחלב יש להשקות פעם בשבעה עד עשרה ימים, כתלות במצב האדמה ובעונה. חשוב לבדוק את מצב הקרקע לפני ההשקיה, ולוודא שהסחלב נמצא באדמה לחה, אך לא רטובה מדיי. במקרה של ספק – עדיף שהסחלב יתייבש מעט, מאשר יסבול מעודף השקיה.
המלצות נוספות להשקיית סחלבים תוכלו למצוא במאמר.

איך לדשן את הסחלב?

ההמלצה שלנו היא להשתמש בדשן נוזלי מביו-סטימולנטים. הסחלב זקוק לחומרים המזינים שבדשן ולכן יש ליישמו אחד לשבועיים בעונה החמה ואחד לחודש ביתר ימות השנה.
המלצות נוספות לדישון סחלבים תוכלו למצוא במאמר.