איך לגדל תותים בבית

למרות שמבחינה טכנית/ ביולוגית תות הוא בכלל לא פרי, אלא התעבות של הגבעול, בכל זאת הוא אחד ה“פירות“ הכי טעימים של החורף. ניתן לאכול אותו כפי שהוא, אחרים יעדיפו תוספת של קצפת. אפשר גם להכין ממנו ריבות ואפילו מאפים, לכל אחד הטעם האישי שלו. ולא רק שהם טעימים, תות שדה הוא גם מקור טוב לוויטמינים A ו – C, וויטמינים מקבוצת B; יש בו אשלגן, ברזל וסידן והוא נחשב לדל קלוריות. במקום לרכוש את התותים בסופרמרקט, זה יכול להיות נחמד לגדל אותם בגינה או אפילו במרפסת. לא רק שהם טעימים, הם גם מוסיפים צבע בפריחתם הלבנה צהובה וכמובן הצבע האדום של התותים.

אם אתם אוהבים תותים כדאי מאוד לגדל אותם בבית. לא רק שתיהנו מהיצע גדול של תותים טריים, אלא תוכלו ליהנות מתותים אשר גודלו ללא חומרי הדברה. אולי לא ידעתם, או אולי לא רציתם לדעת – מגדלי התותים המסחריים, כל עוד לא מדובר בתותים אורגניים, מרבים להשתמש בחומרי הדברה. זאת מהסיבה שלא רק בני אדם אוהבים תותים, אלא גם חרקים רבים אוהבים להתענג על עליו ופירותיו של הצמח.  כך שבאמת כדאי לגדל את התותים שלכם בבית.  גידול תותים בבית מאפשר לכם ליהנות מתותים טעימים שאינם ספוגים בחומרי הדברה. הגינה הביתית שלכם אינה מושכת מזיקים כפי שמושך שדה שלם של תותים. כמו כן במידה והופיעו מזיקים תוכלו לטפל בהם באופן נקודתי וללא שימוש בחומרים כימיים. למשל חלזונות וחשופיות ניתן לאסוף באופן ידני. אם ישנן כנימות, תוכלו להשתמש בתכשירים אורגנים. הבעיה הגדולה שלכם יכולה להיות דווקא ציפורים אשר אוהבת לנקר את התותים, אם ציפורים מגיעות לאזור יתכן שתצטרכו להשתמש ברשתות או לעטוף כל פרי בנפרד. לא במקרה הציפורים אוהבות את התותים; התות נועד מראש לעודד את הציפורים לאכול אותו וכך להפיץ את הזרעים.

תותים - פרי עסיסי ובריא שמומלץ לגדל בבית
התות הטעים ביותר שתאכלו הוא התות שתקטפו מחצר ביתכם.

גידול תותים בבית

ישנן  שתי אפשרויות לגידול תותים, הראשונה היא באמצעות זרעים והשנייה היא באמצעות שתילים. שתילים הם הדרך הקלה והמועדפת על רוב האנשים. ניתן לגדל תותים מזרעים, אך ההנבטה והשלבים הראשונים של הצמח דורשים קצת יותר מומחיות. לכן רוב האנשים יעדיפו את השתילים.

תות שטרם הבשיל.
את התותים תוכלו לגדל מזרעים, אך קל יותר להתחיל משתיל מוכן.

אם אתם מגדלים תותים בעציצים, קחו בחשבון שמדובר בצמח קטן יחסית ואין לו מערכת שורשים עמוקה. לכן אין צורך בהרבה מקום. עציצים בעומק של 20 ס“מ יספיקו וניתן למלא אותם בשתילים, רק להקפיד על מרחק של 25-30 ס“מ בין השתילים. שימו לב שאינכם שותלים את התותים עמוק מידי; אל תשתלו אותם יותר עמוק ממה שהם היו במכל הקודם שבו אוחסנו בטרם השתילה.

אם בחרתם לעשות זאת באמצעות שתילים תוכלו למצוא את השתילים במשתלות כבר בחודשי הסתיו ועד לתקופת האביב. התות הוא אמנם צמח חורפי, אך הוא אוהב שמש ולא אוהב טמפרטורות נמוכות מדי. התות שורד את הטמפרטורות הנמוכות, אך הדבר פוגע בקצב הצמיחה. על מנת לשמור עליו ולספק לו את התנאים האופטימליים, המגדלים מכסים אותו בכיסויי ניילון בימי החורף הקרים. אם ההתעסקות הזו אינה מתאימה לכם, פשוט שתלו את שתילי התות בשלהי החורף ואפילו עד תחילת הקיץ. בתקופת האביב תות השדה צומח במהירות ואתם צפויים לראות תותים טעימים כבר לאחר חודש מהשתילה.

התותים אוהבים אדמה לחה ומאווררת, אך חשוב שתהיה מנוקזת היטב. כדאי מאוד לדשן את האדמה על מנת לוודא שלתות השדה לא יהיו חוסרים תזונתיים אשר יפגעו בהתפתחותו. אפשרות נוספת היא לגדל את תות השדה באמצעות מערכות הידרופוניות, אפילו אין צורך במצע גידול. תוכלו להשתמש בביו סטימולנטים לדישון, גם כאשר התותים גדלים באדמה, וגם כאשר הם גדלים בצורה הידרופונית. אם אתם מגדלים תותים באדמה, חשוב למנוע מהתותים לגעת באדמה. התותים רגישים למחלות והמגע עם האדמה יפגע בפירות; ניתן להשתמש ביריעות ניילון המכסות את האדמה. זה אולי נשמע לכם קצת מסובך, לצמח התות יש דרישות קצת שונות והוא אוהב שמפנקים אותו – אבל זה פשוט משנראה לכם.

מבחינת הטיפול השוטף בצמח, כל מה שנדרש לעשות זה לגזום את העלים היבשים. אם אתם מגדלים את התותים בצורה הידרופונית ובסביבה סגורה, אתם זקוקים להאבקה. בחוץ זה מתבצע על ידי דבורים, פרפרים וחרקים אחרים. אם אין לכם דבורים בסביבת הגידול תאלצו להפרות את הצמח בצורה ידנית, תוכלו לעשות זאת באמצעות מכחול. קחו מכחול קטן ועדין ועברו על כל פרח בתנועה מעגלית, כך תעשו את עבודת הדבורים.

השרשת הצמח

צמח התות מתפשט ומתרבה בשתי דרכים. הדרך הראשונה היא באמצעות הזרעים, דבר שעלול להיות מאתגר עבור חסרי ניסיון. אך ישנה דרך נוספת שבה הצמח מתפשט והיא באמצעות שלוחות. תוכלו בקלות לראות כי הצמח מוציא שלוחות אשר מתחילות להצמיח שורשים. אם אתם מגדלים את התותים בעציצים או בצורה הידרופונית, סביר להניח שהשלוחות הללו עומדות באוויר ואין להן אדמה להשתרש בה. בקלות תוכלו לעזור להן להשתרש ואחר כך להעביר אותן למקום אחר. כך תיהנו משתילים נוספים של תותים. על מנת לעזור להן להשתרש תוכלו לקשור אליהן שקיות "zeepolock" קטנות עם מצע גידול. לאחר שיגדלו שורשים ויתחזקו, תוכלו לחתוך את הגבעול המקשר לצמח האם ולהעביר אותם לשתילה במקום חדש. בדרך כלל לאחר שבוע יש להם מערכת שורשים מספיקה בשביל לעמוד בזכות עצמם.

שימו לב – צמח התות הוא צמח רב שנתי. אך רוב המגדלים מעדיפים לזנוח את צמח האם ולהשתמש בשלוחות בשביל עונת הגידול הבאה. הסיבה לכך היא היבול הדל יותר שמקבלים בעונת הגידול השנייה מצמח האם.

הקטיף

סלסילה עמוסה בתותים טריים
התוצאה שווה את המאמץ – סלסילה עמוסה בתותים טריים מהגינה.

לבסוף, מגיע החלק הכי כיף והכי טעים! אם שמרתם היטב על התותים, דישנתם וגזמתם את העלים היבשים, שמרתם עליו מפני הציפורים… בסוף מגיע הרגע של הקטיף. כאשר התותים אדומים ובוהקים הגיע הזמן לקטוף אותם. זהו הרגע שתוכלו ליהנות מהם בכל צורה שתרצו. זכרו שלתות חיי מדף קצרים ויש לשמור אותו בקירור. אם יש לכם יבול גדול ממה שאתם יכולים לאכול, זכרו שניתן להכין ממנו ריבות, או פשוט לפנק קצת את השכנים בתותים טעימים, אנו בטוחים שהם ישמחו.

איך לשתול תותים?

את התותים מומלץ לשתול בעומק של כ-20 ס"מ בעונת הסתיו. חשוב להקפיד על מרחק של כ-30 ס"מ בין עציץ לעציץ על מנת לאפשר לתות את המרחב לו הוא זקוק. מומלץ להזין את האדמה בביו-סטימולנטים בעת השתילה.
טיפים נוספים לשתילת תותים תוכלו למצוא במאמר.

איך להשקות תותים?

תותים אוהבים אדמה לחה ומאווררת. לרוב, הם ידרשו השקיה מדיי כ-10 ימים. מומלץ לבדוק את לחוץ האדמה לפני ההשקיה על מנת להימנע מהשקיית יתר.
טיפים נוספים להשקיית תותים תוכלו למצוא במאמר.

איך להגן על התותים?

תותים הם כידוע צמחים רגישים ומפונקים. על מנת להגן עליו מהקור, נוהגים לכסות אותו ביריעות ניילון. כמו כן, על מנת למנוע מגע של התות באדמה, רצוי לגדל אותו ביריעות הידרופוניות, או לפרוש משטח ניילון על האדמה שיגן על התות ממחלות וממזיקים. התותים אף ישמחו לקבל דשן ביו-סטימולנטים מזין, שיחזק את העמידות שלהם.