גידול בטטה

הוא עשיר בבטא קרוטן, ויטמין B, אשלגן ונוגדי חמצון, הוא טעים ונמוך בפה –  את הבטטה אתם יכולים למצוא במאפים, תבשילים ומרקים שתמיד טעימים. המסע של הבטטה אל הצלחת שלכם מתחיל בדרך כלל בסופרמרקט, אך אם יש לכם גינה תוכלו לגדל בקלות בטטה בגינתכם הביתית. כך תיהנו גם מפרחיו היפים, וגם מירק טעים ואורגני ישר מהגינה.

צ'יפס בטטה
אין כמו צ'יפס שהוכן מבטטות טריות שנקטפו זה עתה מהגינה

הבטטה היא צמח משתרע ממוצא טרופי, אך הוא אוקלם בארץ ומתאים מאוד למזג האוויר הישראלי. החלק האכיל בצמח הוא בעצם שורש מעובה ולא פרי. רבים מתייחסים אל הבטטה כאל תפוח אדמה מתוק. למרות שזהו הכינוי המקובל, הבטטה ותפוח האדמה הם אינם קרובי משפחה. כמו כן תפוחי האדמה נחשבים לגבעול תת קרקעי ולא שורש.

בטטות סגולות
בטטות סגולות שנקטפו זה עתה

כיצד מגדלים בטטה?

השאלה הראשונה היא האם אנו משתמשים בזרעים או בשתילים. גידול בטטה מזרעים אינו נחשב לשיטה יעילה, במקום זאת אנו משתמשים בניצנים אשר אותם אנו מגדלים ישירות מהבטטה. אם יש לכם בטטה מהסופרמרקט היא יכולה לשמש אתכם לצורך הנצה ושתילת הבטטה.

האם אפשר לגדל בטטה בעציץ? בטטה אינה מתאימה לגידול בעציץ, אלא אם כן מדובר בעציץ גדול מאוד אשר יאפשר לשורשים להתפתח. אם הכוונה שלכם לגדל את הבטטה למטרות נוי בלבד, תוכלו לשתול אותה בעציץ וליהנות מצמח עונתי.

שתילת בטטה

העונה האידאלית לשתילת בטטה היא בחודשי האביב. לצורך השתילה יש להתחיל להכין את הניצנים לקראת סוף החורף. הכנת הניצנים היא הדבר הפשוט ביותר והיא אפילו מהנה ואטרקטיבית עבור ילדים מכיוון שניתן לעקוב ולראות כיצד הם מתפתחים וללמוד הרבה על הטבע מהתהליך.

לצורך הכנת הניצנים הניחו את הבטטה בכלי עם מים, זו אפילו לא חייבת להיות בטטה שלמה.  תוכלו להשתמש בכוס או צנצנת והניחו את הבטטה כאשר חלקה התחתון נמצא בתוך המים ורוב הבטטה נמצאת באוויר. תוכלו לעשות זאת בתוך הבית בחדר מואר המספק סביבה חמימה יותר מאשר הסביבה החיצונית אשר עדיין קרה מידי עבור הבטטה. מידי יום תוכלו לראות כיצד הבטטה מצמיחה שורשים בתוך המים, וגבעולים בחלק העליון. כאשר הגבעולים מגיעים לגובה של כעשרים סנטימטרים הם מתאימים לשתילה. ניתן לחתוך את הגבעולים ולהוציא אותם יחדיו עם השורש ולשתול אותם באדמה בתנאי שמש מלאה. הבטטה היא צמח משתרע, יש לשתול בעומק של כ 1.5-2 ס“מ כאשר הם נוטים לכיוון הקרקע והעלים מחוץ לאדמה. צמחי הבטטה גדלים מהר ויש להם מערכת שורשים ענפה, לכן מומלץ להעניק להם את המרחב הדרוש – מרחק של כ 35-40 ס“מ בין שתיל לשתיל. חקלאים משתמשים בגדודיות, אלו הן תלוליות אדמה אורכיות עליהן גדלה הבטטה. זה לא חובה, אך זה יכול לאפשר לכם נוחות בעת הוצאות הבטטות הבשלות.

השקיית הבטטות

ניצני הבטטה זקוקים לאדמה רטובה על מנת להיקלט. לכן בהתחלה יש להשקות מידי יום לפחות בשבוע הראשון. בשבוע השני תוכלו להשקות יום כן יום לא, וכך לרדת בהדרגה בכמות ההשקיה ולאפשר לבטטה ליהנות מאדמה לחה בהתאם למזג האוויר.

דישון הבטטה

אין צורך לדשן את הבטטה במהלך מחזור הגידול. מומלץ לדשן את האדמה בטרם השתילה. הימנעו מדשנים כימיים, העדיפו דשנים המאפשרים לאדמה לקיים את התהליכים הטבעיים וכך גידלו הבטטה ייהנו מאדמה עשירה בחומרים מזינים אשר יספיקו לכל עונת הגידול.

התמודדות עם מזיקים

בכל הנוגע להתמודדות עם מזיקים, המחקרים מראים כי הבטטה יכולה ללמד אותנו כיצד עושים זאת בצורה יעילה. מסתבר שהיכולות של הבטטה להתמודד עם מזיקים אפילו מסייעות לה להגן על צמחים אחרים הנמצאים בסביבתה. מחקרים הראו כי כאשר זחלי עשים מכרסמים את עלי הבטטה, הצמח מפריש חומרים כימיים הגורמים לתגובה אצל צמחי בטטה אחרים. התגובה משנה את טעמם של העלים והופכת אותם לפחות אטרקטיבית עבור הזחלים. נושאים אלו עדיין נמצאים תחת מחקרים אשר בעיקר מחפשים כיצד למנף את אותן התועלות. למרות עמידות הבטטה, אין הגנה מוחלטת והבטטה עשויה להיפגע מתולעים וחרקים שונים המגיעים לגינה. במידה וישנה בעיה חריפה מומלץ להשתמש בשיטות הדברה ירוקות ולהימנע משימוש בתכשירים כימיים. כך תוכלו ליהנות מהיתרון המרכזי של גידול בטטות בגינה, האפשרות ליהנות מירקות נטולי חומרים כימיים מזיקים.

מתי הבטטה מוכנה? כאשר עלי הצמח מתחילים להצהיב הבטטה מוכנה. זהו הרגע שהו אתם יכולים להוציא מהאדמה בטטות גדולות וטעימות. מדובר על כ 3-4 חודשים מרגע השתילה. הוצאת הבטטות מהאדמה היא פעולה קלה מכיוון ששורשיהם אינם עמוקים. אתם יכולים להשתמש בקלשון או את חפירה, אך עשו זאת בזהירות על מנת לא לפגוע בבטטות. פשוט החדירו את הקילשון לעומק והפעילו לחץ על מנת לשלוף את הבטטות כלפי מעלה. שימו לב, אם יש לכם כמות גדולה של בטטות, אתם יכולים להמשיך לאחסן אותם באדמה. כלומר אין צורך להוציא את כולן בבת אחת. במקרה זה הימנעו מהשקיה והוציאו אותם לפני שמתחילה עונת הגשמים.

ועכשיו מגיע הרגע הטוב ביותר בגידול בטטה ביתית. זהו הרגע שתוכלו להכין ממנו מטעמים. מצ‘יפס בעל טעם ייחודי, בטטה אפויה ואולי אפילו ניוקי בטטה; הרשת מלאה במתכונים טעימים ודברים שתוכלו לעשות עם הבטטות