גידול אננס

האננס הוא פרי טעים מאוד ובארץ נחשב לפרי אקזוטי ואפילו יקר. אין הרבה גידולי אננס מסחריים בישראל ולכן מחירו יקר, עיקר הפירות מיובאים לארץ מחו“ל. האננס הוא פרי טרופי ואינו מתאים בצורה מושלמת למזג האוויר הישראלי, אך עם תגנו עליו בתקופות הקרות הוא יכול לשרוד ולהעניק לכם פירות. פרי האננס הוא פרי מעניין מאוד, זהו פרי קיבוצי, כלומר פרי אחד המתפתח מתפרחת שלמה של פרחים רבים.

אננס בתפזורת
אננס בתפזורת

את פרי האננס ניתן לאכול סתם כך, או לשלבו במיץ פירות, מאפים ואפילו מתכונים שונים של דגים ובשר. פרי האננס מלא בוויטמינים ומינרלים חשובים וידוע בזכות נוגדי החמצון שלו. שימו לב, פרי אננס שאינו בשל עשוי להיות רעיל.

כיצד מגדלים אננס

כפי שכבר אמרנו, מזג האוויר הישראלי אינו אופטימלי עבור האננס, אך בכל זאת אפשר לגדל אותו וזה לא מסובך. מזג האוויר הקיצי מתאים עבור האננס, אך יש להגן עליו מקרינת שמש ישירה. מגדלי האננס נוהגים להשתמש ברשתות הצללה המאפשרות לאור השמש להגיע אל הצמח, אך מפחיתות את עצמת הקרינה. בעונת החורף מגנים על הצמח באמצעות חממות השומרות עליו מפני הטמפרטורות הנמוכות. אם גם אתם רוצים לגדל אננס, עשוי זאת באופן הבא:

השלב הראשון – השרשה

את פרי האננס לא מגדלים מזרעים, וסביר להניח שבפירות האננס המגיעים לארץ בכלל לא תמצאו זרעים. את פרי האננס ניתן לגדל מהעלים הנמצאים בראש הפרי – הכתר. פשוט רכשו פרי אננס וחתיכו את החלק העליון, השאירו שני סנטימטר של פרי. זה בעצם מה שאתם עושים בכל מקרה כאשר אתם מקלפים את הפרי על מנת לאכול אותו.  פשוט במקום לזרוק את ראש האננס יש להשריש אותו. לאחר שהפרדתם את ראש האננס, תוכלו להוריד חלק מהעלים הקטנים שבסיס ולשים אותו בכוס מים. יכול להיות שכבר תבחינו בצמיחה של שורשים קטנים. את הכוס יש לשמור במקום מואר, אך ללא שמש ישירה. תוך כמה ימים תתחילו לראות שורשים מבצבצים. חשוב שתחליפו את המים כל כמה ימים.

יש המדלגים על שלב ההשרשה במים ושותלים את האננס ישירות באדמה. אם התנאים מתאימים זה יעבוד והאננס ישתרש ישירות באדמה. אם אתם עושים כך מומלץ למרוח את החתך באבקת פחם או חומר מיוחד למניעת זיהום פטרייתי הגורם לריקבון הצמח.

השלב השני – הכנת העציץ

לאחר ההשרשה אפשר להעביר את הצמח לעציץ, אפשר לעשות זאת בין השבוע השני לשלישי. הכינו עץ עם תערובת אדמה ושתלו בו את האננס. חשוב להקפיד על עציץ בעל ניקוז טוב. אם ישנה שמש ישירה חפו את הצמח ברשת הצללה. במידה ומדובר בעונת החורף ואין לכם את האפשרות להעניק לאננס חממה, העבירו אותו לפנים הבית והקפידו על כמה שיותר אור. הקפידו להשקות את האננס פעמיים בשבוע, בחורף אפשר פעם בשבוע. ברמת העיקרון הוא אינו דורש הרבה מים.

מבחינת תנאי האדמה, האננס אינו מציב דרישות מיוחדות. הוא יכול לשגשג באדמה שהיא מעט חומצית. אל תהיו כבדים יותר מידי עם דישון, האננס לא אוהב את זה. דישון יתר יגרום במהרה להתייבשות העלים. העדיפו דשנים טבעיים, כמו ביו סטימולנטים. כמו כל צמח, גם צמח האננס נותן לנו סימני מצוקה. אך היתרון של צמח זה הוא שדי קל לפרש אותם גם אינכם מומחים גדולים. כאשר העלים מקבליים גוון אדמדם סגלגל זהו סימן לחוסרים תזונתיים.

מערכת השורשים של הצמח היא די קטנה, כך שאין חיכוכים רבים עם צמחים בסביבה. אך הצמח עצמו יכול להיות גדול וכדאי להשאיר כ 40 ס“מ מרווח בין צמחי האננס; זאת במידה ושתלתם יותר מאחד.

שתיל אננס
שתיל אננס בודד, ובמרכזו הפרי הטעים

גידול אננס מייחורים

שיטה נוספת לגידול אננס היא מהייחורים היוצאים מצד הצמח. אם יש לכם מכר המגדל אננס תוכלו לבקש ממנו ייחורים. כמו כן אם השרשתם את ראש הפרי אתם גם צפויים לקבל ייחורים עוד לפני שהאננס ייתן לכם פירות. את יכולים להפריד את הייחורים ולשתול עוד  צמחי אננס אם יש לכם מקום, כך תוכלו ליהנות מיותר פירות.

אם אתם ממש אוהבים את פרי האננס, בהחלט מומלץ לגדל צמחים רבים. אמנם בהתחלה תחכו זמן רב לפירות הראשונים, אך כאשר היום הזה יגיע תיהנו מהספקה שוטפת של פירות טעימים.

פריחת האננס

גידול אננס דורש סבלנות, עד לפריחה וקבלת פרי עשויות לעבור שנתיים ואפילו יותר. כאשר הפריחה הופכת לפרי, חכו בסבלנות להבשלתו. גם כאשר הצמח סוף סוף פורח, עדיין נדרשים מספר חודשים להבשלת הפרי (4-6 חודשים).  כאשר הפרי מקבל צבע צהוב כתמתם זהו הזמן לקטוף אותו וליהנות מהפרי המתוק והטעים. לצנן אותו במקרר ולהגיש  – זה הכי טעים שיש!