טיפים לאדניות

אדניות הן הכינוי לעציצים מאורכים אותם אנו נוהגים לשתול במרפסת, בטרסה, בתוך הבית ואפילו בגינה. אדניות מאפשרות לנו גדל צמחים שונים הכוללים צמחי נוי, צמחי תבלין וירקות. אלו עשויים להיות צמחים עונתיים וצמחים רב שנתיים. גידול אדניות הוא דבר מומלץ, הן יכולות להוסיף יופי ותחושת טבע בבית והן פתרון מעולה למי שאין לו גינה. אם בחרתם לגדל ירקות או צמחי תבלין תוכלו ליהנות מהתנובה שלהם.

במאמר הבא נפרט טיפים לגידול צמחים באדניות.

טיפ ראשון בחירת הצמחים

ישנם סוגים שונים של צמחים אותם תוכלו לגדל באדניות ועליכם לבחור את הצמחים. בחירת הצמחים מושפעת על ידי גורמים שונים ואחד מהם הם תנאי התאורה שאתם יכולים לספק לאדניות. עליכם לקחת בחשבון את המקום שבו אתם רוצים להניח את האדניות ובהתאם לתנאי התאורה במקום לבחור את הצמחים. אלו הן יכולות להיות אדניות הנמצאות בצל, אדניות הנמצאות באור ואדניות הזוכות לשמש ישירה. אם מדובר בשמש ישירה תוכלו לשתול צמחים כמו היביסקוס סיני, הדס ננסי, זנים שונים של חרציות ועוד. אם מדובר בצל תוכלו לגדל בשמת, סיגלית אוסטרלית, דיכונדרה ירוקה ועוד. תמיד תוכלו להתייעץ במשתלה לגבי סוגי הצמחים ותנאי התאורה המתאימים עבורם.

טיפ שני – מצע הגידול  ודישון

מומלץ לרכוש במשתלה תערובת קומפוסט המתאימה לאדניות. אלו הן תערובות אווריריות העשירות בחומרים מזינים עבור הצמחים ובדרך כלל הן מתאימות עבור הרוב המוחלט של הצמחים. תערובות אלו עשירות בחומרים מזינים, כך שאין צורך למהר ולדשן אותן. אך אדניות צפופות בסופו של דבר כן יזדקקו לאיזה דישון, לאחר שהצמחים יצרכו את החומרים המזינים שבהם. מומלץ להשתמש אך ורק בדשנים אורגניים. דשנים כימיים הם מיותרים לחלוטין וישנה סכנה גדולה שהם יגרמו לעודף דישון. אם חשבתם שמה שלא מועיל לא מזיק, זה לא נכון כאשר מדברים על דשן. עודף דישון עלול להרוג את הצמחים. דישון אורגני המבוסס על ביו סטימולנטים הוא האפשרות המועדפת. זהו פתרון בטוח לשימוש, ללא סכנה של דישון יתר, וללא ריחות לוואי או סכנות הקשורות לשימוש לא מקצועי בחומרים כימיים.

טיפ שלישי – השקיה

לכל צמח ישנם צרכים שונים מבחינת ההשקיה; ישנם צמחים הדורשים השקיה מרובה, אחרים פחות. ברמת העיקרון אפשר להגיד שרוב הצמחים אוהבים אדמה לחה ואין צורך להציף אותם במים. גם עודף מים גורם לנזק ולכן חשוב להקפיד על ניקוז טוב באדנית.

טיפ שלישי – התמודדות עם מזיקים

מזיקים שונים עלולים להגיע לצמחי האדנית שלכם ולגרום נזק. אל תתרגשו מכל שבלול, במיוחד אם מדובר באדניות הגדלות בשטח הבית. פשוט תעיפו את השבלול בחזרה לטבע. אך המזיקים אינם מסתכמים בשבלולים והם יכולים להיות שונים ומגוונים ולגרום נזק רב. במשתלות ישנם אינספור תכשירים כימיים לצורך הדברת מזיקים… את אלו אנו מציעים לכם להשאיר במשתלות; זה לא הדבר הכי אקולוגי שיש ולמה שתרצו להביא רעלים לסביבת הבית. בעיקר אם יש לכם ירקות או צמחי תבלין באדניות, כדאי לכם לשמור על הקו האורגני – למען הבריאות ולמען הסביבה. ישנן שיטות רבות להרחקת מזיקים, רבות מהם מבוססות על תכשירים ביתיים מתוצרת עצמית וללא חומרים כימיים ונזקים סביבתיים.

מזיקים על צמח באדנית

טיפ רביעי – סידור וגיוון האדניות

השאלה שרבים שואלים היא האם אפשר לערבב סוגים שונים של צמחים באדנית אחת. התשובה היא בהחלט כן, וזו גם דרך להעשיר את מראה האדנית ולהגדיל את מגוון הצמחים שתוכלו לגדל בשטח מצומצם.  אך מצד שני אין זה אומר שכל הצמחים יכולים להסתדר יחדיו; צמחים מסוימים נוטים להיות דומיננטיים ושתלטניים וגוזלים את כל מרחב המחיה של צמחים אחרים. אל תפחדו מקצת ניסוי וטעייה. בתור כלל אצבע אנו מציעים להפריד בין צמחים עונתיים לבין צמחים רב שנתיים. וכלל אצבע שני הוא שתילת צמחים הזקוקים לאותם תנאי תאורה והשקיה.

טיפ חמישי – גיזום

על מנת לשמור על מראה אסתטי, וגם לאפשר לצמחים להתחדש ולגדול, הסירו עלים ופרחים יבשים וגזמו ענפים קמלים. אין צורך בהתעסקות גדולה מידי, בעיקר כאשר מדובר בצמחים חד שנתיים, אך מידי פעם אפשר להקדיש כמה דקות על מנת לשמור על מראה אסתטי ותנאים אופטימליים עבור הצמחים.

טיפ שישי – זריעה, שתילה וייחורים

צמחים רבים ניתן לגדל באמצעות זרעים. את הזרעים ניתן לקנות במשתלות וחנויות פרחים, ולפעמים גם ללקט במקומות שונים. ישנם זרעים קלים להנבטה הגדלים מהר, אך מצד שני שתילים יכולים להיות פתרון פרקטי יותר. שימוש בשתילים יאפשר לכם ליהנות ממראה ירוק ומלבלב כבר מהרגע הראשון. אם אתם בוחרים שתילים במשתלה, העדיפו את אלו שעדיין לא פרחו. אפשרות אחרת היא באמצעות ייחורים – תוכלו בקלות להשיג ייחורים משכנים ומכרים, ואפילו למצוא אותם בערמות גזם המיועדות לפינוי. ייחורים מסוימים כדאי להשריש במים, אחרים אפשר לשתול באופן ישיר באדנית.

וטיפ אחרון, למי שאין לו ניסיון רב בתחום, פשוט תירגעו ותיהנו מזה. אל תהיו יותר מידי רציניים, זה לא מדע מדויק ואפשר גם ללמוד מטעויות.