גידול אלוורה

מחפשים צמח שקל לגדל אותו ואינו דורש טיפולים מיוחדים? רוצים צמח אשר יכול להתאים גם לבית וגם לגינה, חסכוני במים ומושלם למזג האוויר הישראלי? רוצים צמח שיש לו גם תועלות של ממש בחיי היום יום? הכירו את האלווירה. אם עד היום שמעתם על אלוורה וחשבתם רק על הקרמים מבית המרקחת, בואו להכיר את הצמח עצמו.

אלוורה, או בשמה המדעי Aloe vera, היא סוקלנט אשר מגיע במקור מחצי האי ערב. סוקלנטים הם הצמחים אותם אנו נוהגים לכנות קקטוסים. אך למעשה קקטוסים הם משפחה של צמחים סוקולנטיים, ולא כל הצמחים הסוקולנטיים נחשבים לקקטוסים. הסוקלנטים מאופיינים בעלים וגבעולים בשרניים. מבנה הצמח נועד לאגור נוזלים והם מחזיקים אותו במשך תקופות ארוכות ולכן אינו נזקק להשקיה מרובה. סוקולנטים רבים ניתן למצוא במדינות מרכז ודרום אמריקה, אפריקה, מקסיקו ומערב ארצות הברית, חלקם קטנים, אחרים יכולים להגיע לממדים מרשמים.

כיום צמח האלוורה, על זניו השונים, הוא צמח שכיח במקומות שונים בעולם בהם הוא משמש למטרות נוי אך יש לו גם שימושים אחרים וניתן למצוא אותו בגידולים מסחריים. למשל אנו יכולים למצוא משקאות המכילים את צמח האלוורה ותכשירים קוסמטיים רבים המכילים את תמציות הצמח. אחד השימושים המוכרים של הצמח הוא לצורך הקלה על כוויות וניתן למצוא משחות וקרמים להרגעת העור המבוססים על אלוורה. כמו כן ניתן למרוח ישירות על העור את הג‘ל המופרש מעליו הבשרניים של הצמח.

עלי אלוורה עשירים בג'ל
חתך באלוורה מציג את הג'ל הפלאי

ישנם זנים שונים של Aloe, כשלוש מאות במספר, ובמקרים רבים הם דומים מאוד ויוצרים בלבול. חלקם בעלי תכונות מועילות, אך חלקם גם רעילים. הזן המומלץ הוא Aloe Barbadensis Miller, אשר נחשב לזן בעל מיטב הסגולות הרפואיות. זן זה אינו רעיל אך יש להימנע מאכילת הקליפה אשר מכילה חומרים רעילים המספקים הגנה לצמח.

ישנם מחקרים וטענות שונות לגבי הפוטנציאל של הצמח, והמסקנות לפעמים סותרות. מלבד ההקלה על כוויות, הרפואה הטבעית עושה בו שימוש לטיפול בתופעות אחרות של עור מגורה הכוללות אקנה, פסוריאזיס, אקזמה, עקיצות חרקים ופצעים שטחיים. יש המטילים ספק לגבי יעילותו בטיפול חיצוני לעור, אך מצד שני יש את המצדדים המאמינים בסגולות הצמח. אך לא רק שימוש חיצוני; ישנם מחקרים בהם נבדקו השפעותיו של הצמח על המערכת החיסונית. מחקרים אלו העלו תוצאות חיוביות. ישנן גם טענות על הורדת ערכי הסוכר והכולסטרול בדם, הגנה על הקיבה בפני אולקוס ובעיות עיכול שונות; ,תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי סרטניות.

עוד תכונה מעניינת של הצמח היא היכולת שלו לטהר את האוויר, ולכן הוא מומלץ מאוד לבית ולמשרד. חסידי הפנג שוואי מאמינים כי הצמח מסייע לנטרל אנרגיה שלילית וממליצים מאוד למקם בבית עציץ אלוורה. למעשה הם ממליצים למקם אותו בקרבה לעמדת המחשב, על מנת לנטרל אנרגיה אלקטרומגנטית.

מעבר לתכונות הצמח ופוטנציאל השימוש בו, מדובר בצמח נוי אותו ניתן לגדל בגינה ובעציצים. הוא רגיש לכפור, אך באופן כללי הוא מתאים מאוד למזג האוויר הישראלי. אם תתחילו לשים לב תראו שניתן למצוא אותו בגינות פרטיות וציבוריות בכל רחבי הארץ. הטיפול בצמח הוא פשוט, בעיקר להסיר עלים יבשים על מנת לשמור על מראה יפה של הצמח ולתת לו להתחדש. מעט השקיה, ודישון פעם בשנה וזה כל מה שהצמח צריך. בחודשי הקיץ צמח האלוורה יעניק לכם את פרחיו הצהובים, אך תיתכן פריחה גם בתקופות אחרות.  מדובר בצמח נמוך, בעציצים הוא יכול להגיע לגודל של 30-40 ס“מ, בגינה אפילו 60-70 ס“מ, כאשר עמודי התפרחת מתנשאים לגובה. בדרך כלל הצמח דורש כמה שנים בטרם הוא פורח. הצמחים הגדלים בעציץ הם בעלי סיכוי נמוך יותר לפריחה מאשר צמחי הגינה, אך הדבר אפשרי.

אלוורה כצמח נוי בגינה הביתית
אלוורה – צמח נוי יפהפה

לאחר שנתנו לכם מספיק סיבות מדוע תרצו את צמח האלוורה בגינתכם, בואו נדבר על גידול צמח האלוורה וכל מה שצריך לדעת לגבי הטיפול בו. האמת שלא צריך לדעת הרבה, גידול אלוורה הוא הדבר הקל ביותר.

איך נגדל אלוורה?

השתכנעתם? רוצים ליהנות מצמח האלוורה בחצר או בתוך הבית? להן מדריך קצר לגידול צמח האלוורה. המדריך מדבר על כל השלבים, החל מרביית הצמח לצורך השגת ייחורים, בחירת מקום השתילה, השקיה, דישון והתמודדות עם מזיקים. מכיוון שלצמח ישנם שימושים שונים ורבים רוצים לדעת כיצד ניתן להשתמש בצמח בצורה בטוחה, נתייחס גם לזה בסוף המאמר.

הרביית הצמח – מהיכן נשיג אלוורה

לצמח האלוורה פרחים המפיקים זרעים, אך זוהי אינה השיטה המועדפת. אין צורך לחכות לפריחה על מנת להרבות את הצמח, ישנן שיטות קלות יותר. השיטה הקלה ביותר היא באמצעות ייחורים והשיטה העוד יותר קלה היא באמצעות הצמחים המבצבצים להם משורשי צמח האם. מידי שנה צמח האלוורה מצמיח ”ילדים“ היוצאים להם משורשי צמח האם. בשפה המדעית – רבייה וגטטיבית. ניתן בקלות להפרידם (השורש משתחרר בקלות מצמח האם) ולהשתמש בהם לצורך שתילה מחדש. אם יש לכם שכנים או חברים שיש להם צמח אלוורה בביתם או בגינתם, תוכלו לבקש מהם כמה שתילים. אם תרצו לגדל את הצמח באמצעות ייחורים, ראו הסבר בסוף המאמר.

אם השגתם שתילים שהופרדו מצמח האם הטיפול בהם פשוט. מדובר בצמח חזק וכל שצריך זה לתת לאותם שתילים את התנאים המתאימים והם צפויים להתאקלם תוך שבועיים או שלושה. הימנעו משמש ישירה והשקו קצת יותר מהרגיל. אל תיבהלו משינוי צבעים, לאחר התאקלמות הצמח הוא יחזור לצמוח בצורה בריאה והצבעים שאתם רגילים לראות. אם לא מצאתם צמח ממנו תוכלו לקחת ייחורים, פתרון אחר הוא פשוט לגשת למשתלה ולרכוש עציץ אלוורה. מדובר בצמח מבוקש ופופולרי ותוכלו למצוא אותו ברוב המשתלות ורבות מחנויות הפרחים.

שתילה

צמח האלוורה מתאים גם לגידול בעציץ וגם לגידול חיצוני. אין לו בעיה עם שמש ישירה וסביבה של חצי צל/חצי שמש היא הסביבה האידאלית עבור הצמח.  בחורף הצמח די רדום ולכן התקופה המועדפת לשתילת אלוורה היא באביב עד הסתיו. תערובת שתילה לקקטוסים תהיה האידאלית, אך זה לא הכרחי. צמח האלוורה יצליח לגדול בכל סוג של אדמה. אם בחרתם לגדל את הצמח בתוך הבית, הקפידו למקם אותו בסביבה עם הרבה אור.

השקיה

אם הצמח בחוץ בחורף אין צורך להשקות, בקיץ אפשר פעם בשבוע. הצמח אינו צורך הרבה מים ואם מגדלים אותו בבית יתכן כי פעם בשבועיים שלושה זה יהיה מספיק. חכו עד שהאדמה תהיה יבשה והשקו את העציץ עד לרוויה. חשוב להקפיד על ניקוז טוב. אם אתם האנשים שיוצאים לחופשה ותמיד חרדים לגורל העציצים, אל דאגה צמח האלוורה ישרוד גם תקופות ארוכות ללא השקיה.

עלי אלוורה רטובים
עלי אלוורה שהושקו על ידי הטל

דישון

אנו חוזרים ואומרים שזהו אחד הצמחים הקלים ביותר לגידול ויש אשר יגידו שבכלל לא צריך לדשן אותו. צמח האלוורה גדל לאט ונזקק לכמויות קטנות מאוד של דשן. מומלץ לדשן אותו מעט, בהתאם להוראות השימוש של הדשנים שבחרתם. עשו זאת באביב באמצעות דשנים נוזליים.

מזיקים ובעיות

צמח האלוורה הוא צמח חזק וזהו יתרון גדול. ניתן לגדל אותו בתנאים שונים והוא עמיד לרוב סוגי המזיקים, מליחות ואפילו קור ורוחות חזקות (אך לא שלג וקרה). יש לקחת בחשבון כי זהו סוקלנט וקצב הצמיחה שלהם אטי. אתם עשויים לפגוש מזיקים ממשפחת הקמחיתיים, כנימות וקרדיות. אותם תוכלו להסיר בקלות באמצעות תכשירים ביתיים.

כפי שהבנתם כל מרכיבי הטיפול של צמח האלוורה הם קלים ופשוטים. גם מי שאין לו זמן לטפל בגינה וגם מי שממש אסון בשמירה על עציצים יכול להסתדר עם הצמח הזה.

כיצד לגדל אלוורה מייחורים?

על מנת לגדל את צמח האלוורה מייחורים עלינו לחתוך חתיכה מהצמח. חפשו צמח גדול מספיק ממנו ניתן לחתוך ענף שלם – לא עלה, אלא ענף ממנו יוצאים מספר עלים. לאחר שחתכנו עם סכין את הענף נסיר את העלים התחתונים על מנת לחשוף את הענף. ניתן לעשות זאת באמצעות תלישתם. את הענף ניתן לשתול ישירות באדמה והוא יצמיח שורשים. לאחר חודשיים או שלושה הוא צפוי להתאקלם ולהתחיל להצמיח עלים חדשים. אל תשכחו שגם לעלים שהסרתם ישנם שימושים שונים וחבל לזרוק.

האם יש סכנות בגידול אלוורה?

אין סכנה בגידול האלוורה וזהו צמח מומלץ לגינתכם. גם מריחת ג‘ל אלוורה ישירות מהצמח ישירות על העור היא בטוחה ורבים עושים זאת. אך יש להיזהר בשימושים אחרים הכוללים את אכילת הצמח או מיצוי הצמח. השכבות העליונות של הצמח מכילות אלואין וחומרים אחרים אשר יכולים לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת העיכול וצריכתם מעוררת הקאות ושלשולים. הסכנות הן בקלפיה החיצונית, אך מרכז העלה בטוח לחלוטין.
קיימת סכנה אחרת והיא טעות בזיהוי הצמח! במשפחת ה Aloe זנים רבים ולא כולם בעלי אותן התכונות. חלקם רעילים ואינם ראויים למאכל ולכן בטרם עושים שימוש בצמח יש להיות בטוחים כי אכן מדובר בזן המתאים.

מה צריך לדעת על אלואין?

אלואין הוא אחד מהחומרים הפעילים הרבים אשר נמצאים בצמח האלוורה. הוא נחשב לחומר רעיל אשר משפיע על הקיבה ובין היתר גורם לשלשולים והקאות. חומר זה נמצא בקליפת האלוורה, אך לא בחלקים הפנימיים של האלוורה. מסיבה זו כל צריכה של הצמח דורשת את הסרת הקליפה החיצונית.

כיצד ניתן להשתמש באלוורה?

החלק שבו אנו רוצים להשתמש הוא החלק הפנימי של העלה. זהו החלק המכיל את החומרים הפעילים של הצמח, החלק נטול המרירות ונטול החומרים הלא רצויים הנמצאים בקליפה. הדבר הראשון שנרצה לעשות זה לקטוף את העלה הבשרני של הצמח. מומלץ לבחור בעלים בשלים בגיל של 3 שנים לפחות, אלו הם העלים בעלי ריכוז החומרים הפעילים הגבוה ביותר. אל תשברו את העלה באמצע, פשוט תלשו אותו מהבסיס. כך הוא גם יחזיק מעמד יותר זמן. יש לקלף את הקליפה החיצונית בעזרת סכין על מנת להישאר רק עם הבשר הפנימי של הצמח. לחלק הפנימי מרקם רירי לבנבן/שקוף. זהו החלק הבטוח לשימוש – ניתן לאכול אותו, להכין ממנו משקאות או לעשות בו שימושים שונים כמו הכנת קרמים ביתיים וסבונים.