גידול לבנדר

הוא ידוע בזכות ריחו העדין והנעים, פרחיו הסגולים ושמניו האתריים. אין צורך להציג בפניכם את צמח הלבנדר –  שדות הלבנדר הסגולים הופיעו כבר ביצירותיו של הצייר הנודע וינסנט ואן גוך, וריחו שימש השראה למרככי כביסה וסבונים והפך אותו לדבר מוכר בכל בית. הלבנדר גם מופיע באינספור תכשירים קוסמטיים ומעניק להם את ריחו הנעים ותכונותיו. מבחינה היסטורית צמח הלבנדר תמיד זוהה עם בישום, רחצה והיגיינה. בימי קדם הוא שימש לבישום מי הרחצה. הרפואה המסורתית הרבה להשתמש בצמח הלבנדר לצורך טיפול בבעיות בחזה, טיפול בהרעלות, טיפול בקצרת, דלקות, מחלות עור, חיטוי, הקלה על מיגרנות ועוד. כמו כן הוא ידוע בזכות תכונותיו המרגיעות. הידעתם שאתם יכולים לגדל לבנדר בביתכם?

לבנדר יכול להיות תוספת נפלאה לגינת צמחי התבלין, וגם הפריחה שלו משגעת. שתילת לבנדר בגינה תאפשר לכם ליהנות לא רק מיופיו – השמנים האתריים שבו יכולים לתרום לגינה שלכם: הלבנדר הוא מרחיק מזיקים טבעי וגם יתר צמחי הגינה יוכלו ליהנות מכך. הוא אפילו יסייע לכם להרחיק יתושים, אך מצד שני מושך את החרקים הנכונים ביניהם דבורים ומאביקים שונים לגינה.

למרות שהוא ידוע בשם לבנדר, שמו המדעי הוא אזוביון רפואי; בן שיח ממשפחת השפתניים המגיע לגובה של 70 ס“מ. בחודשי החורף והאביב הוא פורח עם עמודי התפרחת המציגים לראווה את פרחיו הכחולים – סגלגלים. ראוי לציין כי ישנם זנים שונים אותם ניתן למצוא במשתלות, רבים מהם הם תוצרים של הכלאות ובהם ישנה פריחה מרהיבה יותר ואטרקטיבית עבור גינות הנוי. צמח הלבנדר יכול להיות תוספת צבע לגינה גם בחודשי החורף בהם אין פרחים רבים בגינתכם.

אז מה צריך לדעת על גידול לבנדר ומה אפשר לעשות עם לבנדר טרי מהגינה?

צמח לבנדר פורח בגינה
פריחת הלבנדר

גידול צמח הלבנדר

באופן כללי יש לדעת כי מדובר בצמח רב שנתי המתאים לגידול בגינה אך גם בעציצים בתנאי שאתם יכולים לספק לו שמש ישירה כפי שהוא אוהב. הוא גדל מהיר ומבחינת הטיפול השוטף בסך הכל יש להסיר את הענפים המתייבשים על מנת להבטיח מראה רענן, להשקות ולהיות מתונים עם הדישון.

שתילה

את צמח הלבנדר נשתול במצע אדמה אוורירי וכמו תמיד חשוב להקפיד שיהיה לו ניקוז טוב. ניתן לרכוש שתילי לבנדר במשתלות, זוהי הדרך הקלה ביותר. אם מצאתם צמח לבנדר ממנו תרצו להוציא ייחורים, ניתן לעשות זאת בקלות רק הקפידו לעשות זאת לפני הפריחה. לצורך ייחורים ניתן לחתוך ענפים באורך של 15-20 ס“מ ולהשאיר עלים רק בשליש העליון של הייחור. ניתן לשתול אותו ישירות באדמה. אתם יכולים גם להיעזר ברבייה וגטטבית על מנת להוציא ייחורים. השיטה המומלצת היא לכופף את ענפיו ולשתול באדמה כאשר הם עדיין מחוברים לצמח האם.

לבנדר אוהב שמש ושתילי לבנדר יש לנטוע במקום המעניק להם לפחות 4 שעות של שמש ישירה ביום. ניתן לשתול אותו בכל עונות השנה. יש להקפיד על מרווחי שתילה של כ 60 ס“מ. הצמח נוטה להתפשט ויש לו תכונות שתלטניות.

השקיה

גידול צמח הלבנדר אינו דורש השקיה מרובה. ניתן לגדל אותו במצע אדמה לח עד יבש, אך אין צורך לשמור על אדמה רטובה. מומלץ פשוט להשקות אותו כאשר האדמה מתייבשת ובהתאם למזג האוויר.

דישון

דישון בתקופת הפריחה יכול לסייע להגביר את רמת הפריחה, אך באופן עקרוני יש להיות מאוד זהירים בעת דישון לבנדר. לבנדר הוא לא צמח קשה לגידול, אך בדרך כלל עודף דישון הוא מה שפוגע בצמח. העדיפו דשנים אורגנים מבוססי ביו סטימולנטים, על מנת לא להסתכן בעודף דישון.

שימושי הלבנדר

כפי שכבר אמרנו זהו לא סתם צמח נוי. לצמח הלבנדר ישנם שימושים רבים, וזהו חלק מהכיף של גידול צמח הלבנדר בגינתכם הפרטית. זהו צמח בעל תכונות רפואיות רבות: הוא יכול לסייע במצבי שיעול וליחה, כאבי בטן ומעיים. תכונות הצמח נובעות מהשמנים האתריים שבו. ניתן לזקק את השמנים בעצמכם, מסובך זה לא אך הדבר דורש ציוד מיוחד. לעומת זאת חליטות לבנדר הן אחד האמצעים הפשוטים בעזרתם תוכלו ליהנות מתכונות הצמח. חליטות לבנדר הן אחד השימושים המועילים שכדאי לכם לנסות בבית. על מנת להכין חליטת תה לבנדר פשוט הכניסו כמה ענפי פרחים למים רותחים ותנו להם מספר דקות על מנת לשחרר את הטעמים והשמנים האתריים. תוכלו להמתיק לפי הטעם ולשתות חליטה המסייעת לכאבי ראש ומומלצת מאוד להרגעה לפני השינה. תוכלו גם לייבש את הפרחים על מנת ליהנות מהם בכל ימי השנה.

לבנדר מהגינה הביתית בריח משגע
שימוש בלבנדר שגידלתם כמפיץ ריח

ניתן לייבש את פרחי הלבנדר ולשים אותם בשקיות בד נושמות. את השקיות ניתן לשים בארון הבגדים, הן שומרות על ניחוח נעים ודוחות עש. אתם אפילו יכולים להוסיף פרחי לבנדר לאמבט, ממש כמו בימי קדם.

פרחי הלבנדר יכולים לשמש אתכם גם בעת הבישול. תוכלו להוסיף אותם לקינוחים וסלטים. רעיון נפלא הוא להוסיף פרחי לבנדר יבשים לבקבוק שמן הזית. כך תוכלו ליהנות משמן ארומטי במיוחד וגם מהתכונות המיוחדות של שמני הלבנדר.