טיפוח ורדים בגינה

7 טיפים לטיפוח ורדים מרהיבים בגינה

אנחנו הישראלים אוהבים ורדים. הוורדים מצויים בגינות פרטיות רבות ברחבי הארץ, באדניות אך הם גם מעטרים את המרחבים הציבוריים שלנו. האדם ביית את הורד לפני אלפי שנים וידוע לנו על יותר מ-2,000 סוגים שונים של ורדים.

בדומה לסחלבים ורדים מתרבים בקלות יחסית, ואת התכונה הזו ניצל תחילה הטבע ומאוחר יותר – האדם. הוורדים הם פרחים קסומים, בעלי היסטוריה ארוכת שנים, הם מפליאים ביופיים ומרתקים בצורתם. מה הפלא שקסמם של ורדים לא נס אחרי כל כך הרבה שנים וגם בעידן שבו אנחנו רוצים שהכול יהיה חדש, הוורדים מככבים והם עדיין אחד הצמחים הכי פופולריים.

זני ורדים

יש כל כך הרבה זני ורדים ונראה כי בחירת סוג הורד יכולה להיות מבלבלת עבור רבים. מכלואי התה, ורדים פלוריבונדות, ורדי מורשת, ורדים אנגלים, ורדים מטפסים, ורדי ענבר או ורדים ננסיים – אלו הם רק חלק מהזנים ומשפחות הוורדים הקיימים. במדריך הזה לא נתייחס לזן מסוים של ורד, אבל בהחלט ניתן לכם טיפים יעילים וכלליים לטיפוח ורדים היפים למרבית סוגי הוורדים.

יאללה מתחילים…

פרחי ורדים
פריחת ורדים

טיפים כלליים

  • כאשר אתם בוחרים את זן הורד, חשוב לבחור בזן ורדים שהוכח שהוא יכול לשגשג באקלים הים תיכוני שלנו.
  • אם אתם מזמינים זרעי ורדים ברשת, הזמינו אותם כמה שבועות לפני עונת השתילה.
  • הכינו מראש את הקרקע לשתילת הוורדים. ורדים זקוקים לאדמה מאווררת, הם צריכים שרמות ה-PH יהיו בטווח שבין 5.5 ל-7.0. אפשר לבדוק את רמות ה-PH בקרקע בעזרת מכשירים ייעודיים כגון מד חומציות.

טיפ #1 – בחירת שתילי ורדים

השלב הראשון הוא בחירה נכונה של שתילי ורדים. כדאי מאוד לבחור שתילים בריאים וכדי לדעת מה מצבם יש להתבונן בשורשים ולבחון את מצבם. יש שתילים ששורשיהם חשופים וניתן לבחון אותם כבר במשתלה. השורש הבריא יהיה מסועף ורב זרועות והוא יהיה באורך של כשלושים סנטימטרים. אם אתם לא שותלים מיד את הורד בגינה, וודאו שבינתיים השורשים מקבלים מים והם במצע לח.

טיפ #2 – שתילת ורדים

כדאי מאוד לשתול את הוורדים בחודשים ינואר-פברואר. יש להכין את הקרקע לשתילה על ידי הוספת קומפוסט, ביו-סטימולנטים ודשנים. את הוורדים יש לשתול בעומק של כ-45 סנטימטרים ובמרווחים של כ-45 סנטימטרים האחד מן השני, במידה ושותלים כמה שתילי ורדים בסמוך.

טיפ #3 – שתילת ורדים

כאשר אתם מחפשים מקום בגינה לשתול את הוורדים, חפשו מקום שיש בו שמש ישירה ומלאה, כי מחסור באור השמש עשוי להקטין את התפרחת ואף לחשוף את הוורדים למחלות. כמו כן, לא מומלץ לשתול את הוורדים לצד צמחים שאוהבים כמויות גדולות של מים, כדי שלא יהיה מאבק על מקורות מים.

גינון
אדמה מוכנה לשתילה

טיפ #4 – השקיה ומים

כפי שרמזנו בסעיף הקודם, ורדים אוהבים וצריכים הרבה מאוד מים, וככל שהאזור שחון יותר וצחיח כך צריך להשקותם יותר. חשוב להשקות את הוורדים מדי יום בעונות החמות, אך אם יש גשם אפשר לצמצם את כמויות ההשקיה. כמו כן, רצוי להשתמש בטפטפות להשקיית הוורדים, כדי להימנע מהרטבת העלים. בעת הפריחה אפשר להשקות את הורד עד כ-5 ליטרים מדי יום. יחד עם זאת, חשוב שלא להשקות את הוורדים יתר על המידה.

טיפ #5 – דישון ורדים

בכל מה שנוגע לדישון ורדים אז באופן כללי יש לדשן את הוורדים פעמיים בשנה, אחרי תחילת עונת הפריחה או כאשר נראה, חלילה, שהוורדים חלושים. כדאי להשתמש בדשן נוזלי ולשלב ביו-סטימולנטים, שמפחיתים את כמויות הדשן. אפשר לשלב גם קומפוסט או זבל אורגני. העיקר שהוורדים יקבלו את רכיבי המאקרו – אשלגן, חנקן וזרחן.

טיפ #6 – מחלות ומזיקים

הוורדים חשופים לשפע של מחלות ומזיקים שאוהבים ורדים, ביניהם: כמינות, חיפושיות, חלזונות, אקריות, תריפסים, הם חשופים להופעת פטריות מזיקות כגון: קמחוניות, חילדון, , פוזריום, כימשון ופטריות בוטריטיס. יש היום תכשירי הדברה ירוקים ואקולוגיים שיכולים לעזור במלחמה במזיקים ומחלות אלו. אך בנוסף, ניתן לחפות את אזור הוורדים בחומרים אורגניים כי ביכולתם למנוע הדבקת מחלות ולהגן על שורשי הוורדים.

טיפ #7 – גיזום ורדים

תקופת הגיזום האידיאלית היא לאחר שפרחי הורד קמלים, קרי: אחרי שלב הפריחה. כאשר הרעיון שעומד מאחורי הגיזום הוא חידוש צמיחת הוורדים, אוורור הענפים ומתן אפשרות לקרני השמש לחדור לכל חלקי בצמח. אפשר לגזום את הוורדים גם באופן שוטף, כאשר רואים ענפים חלושים או צהובים.

איך לשתול ורדים?

את שיח הוורדים מומלץ לשתול בעומק של כ-45 ס"מ באדמה, בקרקע שהזונה בביו-סטימולנטים. החודשים המומלצים לשתילה הם ינואר ופברואר. חשוב להקפיד על מרחק בין השתילים השונים בגינה. המלצות נוספות לשתילת ורדים תוכלו למצוא במאמר.

איך להשקות ורדים?

השקיית שיח הורדים בעונות החמות תתבצע אחת ליום, רצוי להימנע מהרטבת העלים שעשויים להיכוות מהשמש לאחר חשיפה למים.
המלצות נוספות להשקיית ורדים תוכלו למצוא במאמר.

איך לדשן ורדים?

את הורדים מומלץ לדשן פעמיים בשנה – עם תחילת עונת הפריחה, וכאשר הם מפגינים סימני חולשה ראשונים. רצוי להשתמש בדשן המופק מביו-סטימולנטים.
המלצות נוספות לדישון ורדים תוכלו למצוא במאמר.