גינה ביתית

7 עקרונות בתכנון נוף הגינה

תכנון הנוף בגינה יכול להישמע קצת מפחיד, אבל הוא ממש לא צריך להפחיד. נכון, מתכנני נוף לומדים במשך מספר שנים את אמנות עיצוב הנוף, אך גם גננים ביתיים עם מוטיבציה ללמוד ולנסות דברים יש הזדמנות לתכנן ולעצב גינה ביתית יפיפה.

אז אם יש לכם גינה או חצר, ואתם רוצים לתכנן ולעצב אותה בעצמכם, בדמותכם – כדאי שתדעו שיש כמה עקרונות מנחים בתכנון נוף שאם תעקבו אחריהם תוכלו ליהנות מגינה פורחת, מרהיבה שהיא לא פחות מפיסת גן עדן קטנה.

אמנות עיצוב הנוף

יש כמה עקרונות חשובים ובסיסיים בעיצוב ותכנון נוף. אמני עיצוב נוף השתמשו בעקרונות אלו כאשר עיצבו את גניהם של מלכים, וגננים משתמשים בהם גם היום, כדי לעצב ולתכנן גינות פרטיות, ציבוריות ומסחריות. אז מה הם העקרונות האלו?

גינת קקטוסים
גינת קקטוסים

קבלו אותם…

#1 – עקרון האיזון בעיצוב הנוף

כאשר מדברים על עקרון האיזון בעיצוב ותכנון גינות הכוונה כאן היא לאיזון ויזואלי אך גם לאיזון תכנוני. בני האדם מרגישים טוב ונוח במקומות שהנוף שלהם מאוזן. מאוזן סימטרית ומאוזן א-סימטרית. איזון סימטרי ניתן לפגוש כאשר יש שני צדדים בגינה ובשני הצדדים העיצוב זהה, כאילו הוצבה בצד אחד מראה המשקפת בדיוק את הצד הנגדי.

סימטריה באה לידי בידוי גם בעיצוב נוף המבוסס על דגמים גיאומטריים ו/או על גיזום סימטרי ומוקפדת של הצמחים  (ע"ע הסרט המספריים של אדוארד או הגנים הבהאים). עבור רבים מדובר במראה אסתטי מרהיב, עבור אחרים מדובר בנוף נוקשה. כך או כך, כדי לשמור על איזון סימטרי יש צורך לתחזוקה שוטפת גבוהה.

מנגד, יש לנו עיצוב נוף בעל איזון א-סימטרי. שם לא נמצא שני אזורים דומים באותה גינה, תהיה צמיחה יותר פראית ו"טבעית" של הצמחים ולכן גם התחזוקה היא פשוטה יותר. כל גנן ביתי צריך לבחור את האופציה המתאימה ביותר לו, העיקר שהיא שיושג איזון.

#2 עקרון הפשטות – Keep It Simple

עקרון הפשטות יכול לעזור מאוד, במיוחד לגננים מתחילים. מומלץ לשמור על עיצוב נוף פשוט, לא עמוס מדי או פראי מדי. זה לא אומר בהכרח שזה לא מורכב, זה גם כך מורכב ללמוד את הצרכים הייחודיים של כל צמח (תאורה, משטר השקיה, סמיכות בין צמחים שונים ועוד).

עקרון הפשטות גורס שאין צורך להעמיס בצורות, בצבעים, במרקמים או בשיגעונות עיצוב מתוחכמים מדי. וגם אל תתבלבלו בין פשטות לבין חוסר דמיון או שעמום. העין האנושית אוהבת לראות נוף נעים, טבעי ופשוט לכן לא צריך לחפש אתגרים מסובכים מיותרים.

גינה ביתית
עקרון הפשטות גורס שאין צורך להעמיס בצורות ובצבעים

#3 עקרון נקודת הפוקוס

מי שלמד קצת אמנות יודע שפוקליזציה, קרי: נקודת מיקוד, שאליה מתנקזים מבטיהם של המתבוננים היא הכרחית.  זה חלק אינטגרלי מקומפוזיציה ריאליסטית נאותה באמנות אך זה גם חלק מהדרך הטבעית שבה העין האנושית תופסת מרחבים.

כאשר מתכננים גינה חשוב שתהיה נקודת מיקוד שאליה מתכנסת הגינה. זו הנקודה הראשונה שרואים אותה המתבוננים. בהקשר של עיצוב גינות ונוף נקודת המיקוד תתכנס לאלמנט הכי בולט, חזק או גדול בגינה. על פי רוב נקודת המיקוד בגינות ביתיות הוא באזור הכניסה לגינה, כדי להאדיר את הכניסה וסמיכותה לבית. אך זו רק דוגמה אחת והיא לא הכרחית.

כל מעצב נוף ביתי יכול לקבוע את נקודת המיקוד שלו. נקודת מיקוד יכולה להיות גם אזור הישיבה בחצר או הגינה, האזור המקורה בפרגולה, הבריכה או כל מקום אחר שיבחר המעצב.

#4 עקרון הפרופורציה

תמיד אמרו לנו לקחת דברים בפרופורציות, אז הנה, אנחנו אומרים לכם שוב שעקרון חשוב בעיצוב נוף הגינה הוא הפרופורציונליות. כאשר מדברים על פרופורציה בעיצוב ותכנון נוף למעשה מתכוונים ליחסים ולגדלים בגינה. העיצוב חייב להיות פרופורציונלי הן מבחינת גודל הגינה והן מבחינת מערכות היחסים בין הצמחים השונים.

פרופורציה בגודלם של הצמחים, פרופורציות באזורי השתילה, פרופורציות של אזורים פתוחים. חשוב להתאים את תכנון הגינה למאפיינים כמו גודל הבית, גודלה של הגינה, נוף הנשקף מהבית ועוד. כך לדוגמה, גינות קטנות צריכות צמחיה פרופורציונלית לגודלה הקטן של הגינה. בגינה גדול ורחבת ידיים צמחים קטנים מדי יבלעו בנוף ויאבדו מקסמם.

פרחים
גינות קטנות צריכות צמחיה פרופורציונלית

#5 עקרון הקצב

כאשר יש מוטיבים מסוימים בנוף שחוזרים על עצמם במרווחים קבועים נוצר לנו קצב. לכן, כדאי לשלב בגינה מוטיבים החוזרים על עצמם ולהקפיד על מרווחים קבועים. האלמנטים הקבועים שיוצרים את הקצב המיוחד הזה יכולים להיות קבוצת צמחים, קבוצת צבעים, מנורות יפות, מספר ספסלים, כדים, חיפויים, ריצופים, שבילים או כל מוטיב עיצובי אחר שעולה בדמיונכם יכול לתת לגינה שלכם קצב ובלבד שהוא יחזור על עצמו.

חשוב להבין שבעין האנושית הקצב הזה שאנחנו מרבים לדבר עליו יוצר תחושה ואשליה של תנועה מרגיעה.  

#6 עקרון כל החזיתות

כאשר מתכננים גינה, כל גינה, חשוב לתכנן אותה כך שתראה טוב בכל החזיתות ומכל הזויות. מדלת היציאה לגינה ועד סופה של הגינה, מצד ימין וגם משמאל. צריך להקדיש מחשבה לעיצוב הגינה בכל נקודה ונקודה. כנסו הביתה ובחנו מאילו חדרים רואים את הגינה ודאגו שהנוף המשתקף מכל חלון יהיה מרשים מכל נקודת מבט.

#7 עקרון ההרמוניה והאחדות

עקרון זה למעשה לוקח את כל העקרונות האחרים ובוחן האם הם יושמו נכון. הרמוניה בגינה פירושה שהחלקים השונים בגינה עובדים ומשתלבים היטב האחד עם השני וביחד  יוצרים מראה הרמוני הנעים לעין.

יש לבחון האם צבעים, צורות, טקסטורות ומאפיינים אחרים פועלים בצוותא כדי ליצור גינה מאוחדת. לדוגמה, האם יש צבעים שחוזרים על עצמם בגינה? בתאורה, בצמחיה, בריהוט? האם מכלול הנוף בגינה מתכנס למראה יפה ומזמין? זה הזמן לענות על השאלות האלו.

בהצלחה!