אם יש שאלה אחת שמעסיקה חקלאים וגם גננים בכל רחבי העולם הרי שזוהי שאלת שיפור פוריות הקרקע. בעשורים האחרונים מתחוור לנו שקרקע פורייה היא משאב נדיר שרק הולך ומדלדל ואם רוצים להמשיך לגדל תוצרת חקלאית חייבים לבצע צעדים משמעותיים שימנעו אובדן נוסף של קרקעות איכותיות וישפרו קרקעות שהפכו לבלתי פוריות.
פוריות קרקע היא חשובה מאחר שהיא ערובה לכך שנוכל להמשיך לגדל צמחים ומזון בהיקפים העולים בקנה אחד עם הביקושים. בשורות הבאות נשתף אתכם במספר שיטות ישימות שיכולות לסייע בשיפור איכות הקרקע, בין אם קרקע חקלאית והין אם קרקע בחצר הביתית.
איך מודדים את פוריות הקרקע
פוריות קרקע זה מדד שכל מי שמעבד את האדמה יכול למדוד, גם ללא כלים אובייקטיביים. אם הקרקע פורייה היא תניב הרבה תוצרת, היבול יהיה גדול, הצמחים יראו בריאים ועמידים ואם מדובר בגידול של מזון הרי שהוא יהיה טעים, גדול, עסיסי ועשיר ברכיבים תזונתיים. ומנגד, קרקע שאינה פורייה תניב תוצרת דלה, חסרת טעם וצבע, כמות הפירות והירקות תהיה קטנה והצמחים יהיו פגיעים לכל שינוי סביבתי, גם השינוי הזעיר ביותר.
על הקשר שבין פוריות הקרקע לבין האורגניזמים החיים בקרקע
פוריות הקרקע קשורה בקשר הדוק ובל ינותק לבין החומר האורגני המצוי בקרקע. אותו חומר אורגני הוא חממת הגידול לאורגניזמים חיוניים, למשל: עכבישים, לטאות, פטריות, שלשלולים ועוד, אך הוא גם חממת גידול ליצורים אורגניזמים בלתי רצויים. האורגניזמים האלו אמונים, אפוא, על פירוק החומר האורגני ליסודות כגון חמצן, אשלגן, חנקן, מגנזיום וברזל, הדרושים לצמחים כדי להתפתח, לשגשג ולפרוח.
יש בנמצא מספר שיטות לשיפור פוריותה של הקרקע. הנה כמה מהעיקריות שבהן
שיטות לשיפור פוריות הקרקע:
טיפ #1 – הומוס
הומוס (Humus לא חומוס) מורכב מחומרים אורגניים שנמצאים ממילא בקרקע. הוא מתפרק בקלות יחסית ומכיל בתוכו מגוון רחב של מינרלים חיוניים הנחשבים לבעלי חומציות ניטרלית. ההומוס יכול להישאר בקרקע למשך שנים רבות ולהזין אותה תוך שהוא מתמזג עם חלקיקי הקרקע ומשנה את ההרכב שלה לטובה, כמובן. בכוחו של ההומוס לשפר את איכות תאחיזת המים של הקרקע, הוא תורם לאוורור של הקרקע, הוא משפר את יכולת הניקוז ומרפא את מערכת השורשים.
טיפ #2 – ביו-סטימולנטים
ביו-סטימולנטים זה שם כולל למקבץ של חומרים טבעיים שביכולתם לשפר את קצב חילוף החומרים הטבעי של הקרקע וסביבת הגידול. מקורם של ביו-סטימולנטים הוא בחומר אורגני, יהא זה מקור צמחי או מקור של בעלי חיים, והם משפיעים באופן ישיר על הרכב הקרקע ועל כן גם על הפוריות שלה. ביו-סטימולנטים מעוררים לחיים תהליכים טבעיים רדומים שאמורים להתחולל בקרקע כגון פירוק חומר אורגני והם עושים זאת באמצעות שיפור קליטת המינרלים.
הוספת ביו-סטימולנטים לקרקע תורמת להגדלת היבול, לשיפור טעמה של התוצרת, לשיפור במראה התוצרת, לעמידות הצמחים בפני מצבי קיצון: עקה, סטרס, אקלים קיצוני, מזיקים וכו' ואם הם משולבים בתוכניות דישון, הם מאפשרים להפחית באופן משמעותי את מינון הדשן.
טיפ #4 – גיוון בסוגי גידולים = גיוון ביולוגי
כפי שהסברנו בראשית הכתבה פוריות קרקע נסמכת במידה רבה על מגוון של אורגניזמים בקרקע ובסביבת הגידול. בטבע, יש אורגניזמים מועילים שחיים בסביבת גידול מסוים בעוד אורגניזמים מועילים אחרים חיים בסביבת גידול אחר. המטרה של החקלאי הממוצע היא למשוך כמה שיותר אורגניזמים מועילים מסוגים שונים, וכדי לעשות כן מוטב לגדל יותר מסוג אחד של צמח. המשוואה היא פשוטה: מגוון סוגי גידולים שווה למגוון חיים ביולוגיים, שבתורם חיוניים מאוד לפירוק החומר האורגני המביא לשיפור בפוריות הקרקע.
טיפ #5 – צמצום השימוש בחומרים כימיים
דשנים כימיים, חומרי הדברה סינתטיים וקוטלי עשבים רעילים אמנם יכולים לעזור בטווח הקצר להגדיל את היבול והתשואות ולהביא להרחקת מזיקים ועשבים, אבל בטווח הארוך הם מבין האחראים העיקריים לבעיות בפוריותן של קרקעות בכל רחבי העולם. כל החומרים הכימיים האלו פוגעים באורגניזמים המועילים האחראיים על פירוק החומר האורגני, הם גם מזהמים את מקורות המים וגם מזהמים את האוויר שאנחנו נושמים. במקום חומרי הדברה כימיים כדאי לעבוד להדברה ביולוגית ובמקום דשנים כימיים כדאי לעבוד עם דשנים וחומרי הזנה טבעיים ואורגניים.
תגובה אחת