גינה מטופחת

7 טיפים לטיפוח הגינה הביתית

גינון יכול להיות תחביב נפלא. יש בו את חדוות היצירה, יש בו סיפוק רב המגיע לנוכח מראה הפריחה של צמחים שאנחנו טיפחנו, זה תחביב שמוציא אותנו החוצה וגורם לנו לשאוף אוויר צח והוא גם גורם לנו להזיז את הגוף ולעשות קצת פעילות גופנית.

מלאכת הגינון

לא בכדי לומדים גינון, חקלאות ובוטניקה, מדובר בתחום שמצריך ידע, ניסיון וכישורים. אבל גם אם אתם גננים חובבים תוכלו לגדל בגינה הביתית שלכם פרחים, עצים, צמחי מרפא, עשבי תבלין, ירקות, פירות ומיני שיחים. כל מה שאתם צריכים זה מוטיבציה גבוהה ללמוד, לנסות וגם לטעות, סבלנות, נחישות והתמדה. גינון הוא תהליך קסום שאפשר ליהנות ממנו גם אם לא הכול הולך תמיד חלק.

טיפ #1 – תכננו מראש את הגינה הביתית שלכם

הטיפ הראשון שלנו הוא לתכנן את הגינה מראש. קבעו בתרשים או בשרטוט איך אתם רוצים שהגינה שלכם תראה. היכן אתם רוצים מדשאה, היכן צמחי תבלין והיכן עצים. חשבו היטב היכן למקם מסלעה והיכן לקבוע פינת צמחי ג'ונגל קטנה. קבעו מראש אם אתם רוצים שביל ומה תהיה צורתו. החליטו למפרע היכן תהיה פינת הישיבה ואיפה תהיה הפגודה, ובתכנון קחו בחשבון את התנאים הטבעיים של הגינה ותנסו לעבוד איתם ולא נגדם.

טיפ #2 בחירה נכונה של צמחים

הייתם באירופה וראיתם צמח מקסים אז רכשתם את הזרעים שלו? חזרתם מטיול בהודו וקניתם זרעים של צמח אקזוטי? – לא בטוח שתצליחו לגדל צמחים שגדלים במדינות אחרות כאן בגינה הישראלית שלכם. בחירת הצמחים לגינה מבוססת על מערך שלם של אילוצים ביניהם: סוג האקלים שיש לכם בגינה, גודלה של הגינה, כמות שמש, כמות צל, מצב הקרקע, סוג הקרקע, סוגי מזיקים, אלמנטים בגינה כגון גדרות, מסלעות, רהיטי גן וחומות, נגישות למים, חיות מחמד, ילדים, זמן פנוי, תקציב ויכולת תחזוקה. אחרי שמשכללים את כל הנתונים הללו ורואים אילו צמחים עולים בקנה אחד עם כל התנאים שמנינו, אפשר להתחיל לבחור מתוך מאגר מוגבל זה בצמחים לגינה הביתית.

פרחים
טיפוח גינה ביתית

טיפ #3 – צמחים ושורשים שתלטניים

יש צמחים ושורשי צמחים מסוימים שנחשבים מאוד דומיננטיים והם משתלטים מהר מאוד על הגינה כולה או על הגדר. יש צמחים ששותלים אותם בצד אחד של הגינה ולפתע הם צומחים גם בצד השני של הגינה, מבלי שרצינו בכך. הפתרון לצמחים אלו הוא לשתול אותם בתוך עציץ גדול או איזה כלי קיבול גדול אחר מפלסטיק. כך ניתן לשלוט יותר בצמח ובשורשיו. פתרון זה יעיל לצמחים כגון: בוגנוויליה, שבטבט חורפי, פיקוס ואפילו נענע.

טיפ #4 – אל תזרקו את כל העלים שנשרו

הורגלנו לחשוב שעלים ונשירים יש להשליך לאשפה. אנחנו רואים בהם פסולת בלתי רצויה. אך בפועל מומלץ להשאיר קצת עלים בסביבת הצמחייה, מאחר והם קולטים לחות ופולטים אותה במעין מעגל אינסופי. הלחות הברוכה הזו יכולה לעזור ולצמצם את כמות מי ההשקיה.

טיפ #5 – דשנים, חומרי הזנה וביו-סטימולנטים

בקרקע ישנם מינרלים וחומרים מזינים באופן טבעי אך לא תמיד די באלו בכדי לספק את כל צרכיהם התזונתיים של כל הצמחים. לכל קרקע יש חסרים שונים וצריך לזהות אותם. חשוב להבין כי לכל צמח יש צרכים תזונתיים ייחודיים ויש ללמוד על כל צמח. עם זאת, הגינה היא בדרך כלל סביבה מגוונת מאד מבחינת מיני הצמחים, ולכן נשאף לספק לה חומרי דישון הנותנים את המענה הנרחב ביותר לצרכי ההזנה של המגוון הגדל בגינה.

בבואכם לבחור חומרי הזנה, חשוב להתאים אותם הן למצב הקרקע. חשוב גם לזכור, שבגינה שלנו יתרחשו עם הזמן תהליכים טבעיים של מחזור חומר אורגני והפיכתו לרקבובית שהיא חומר דישון משובח. בהקמת הגינה נבחר אם כן חומרי הזנה שיתנו בסיס יציב למארג אקולוגי פורה בקרקע. קומפוסט בשילוב של ביו – סטימולנטים מהווים בסיס איתן לכל גינה משגשגת. בהמשך הדרך נשאף להתאים לכל סוג צמח את ההזנה המתאימה לו, תוך התחשבות במארג המינרלים ההולך ונבנה בקרקע ותוך הימנעות מדישון עודף בחומרים כימיים.

חומרי הזנה
גינה מדושנת

טיפ #6 – מים והשקיה

מים והשקיה זו תורה בפני עצמה. אך השקיית כל צמחי הגינה באותה כמות מים ובאותה תדירות היא אחת הטעויות הרווחות. בעניין המים, לכל צמח יש את המאפיינים והצרכים הייחודים שלו ויש להתאים ככל האפשר את משטר ההשקיה לסוג הצמח וגם למזג האוויר. יש צמחים שדרושים יותר מים בקיץ בעוד אחרים דורשים מים גם בחורף הארצישראלי. הצבות שונות של אמצעי השקיה יכולות לתת לנו פתרון פשוט לסוגיה: לצמחים הדורשים השקיה מרובה נצמיד מספר רב יותר של טפטפות או מתזים מאשר לצמחים המסתפקים במעט מים.

טיפ #7 – חומרי הדברה טבעיים

היום רובנו רוצים להימנע עד כמה שניתן משימוש בחומרי הדברה כימיים. זה לא טוב לסביבה, זה לא טוב שילדים או חיות מחמד ישחקו באזור שיש בו שפע של חומרי הדברה, ואם מגדלים צמחי מאכל, אז חומרי ההדברה יכולים להגיע לסלט ומשם לגוף שלנו. עם זאת, קשה לגדל צמחים כאשר כנימות או מזיקים אחרים נוגסים ומזהמים לנו אותם. כדאי מאוד לנסות פתרונות טבעיים כגון צמחים דוחי מזיקים לפני שמשתמשים בחומרי הדברה כימיים. כך לדוגמה אפשר לשתול בגינה טגטס שדוחה כנימות עלים וגם יתושים ו/או פטוניות שיכולות בתנאים מסוימים להרתיע כנימות וגם חיפושיות.

בהצלחה!