צמח עוברי

הזנה עוברית במטעים וכרמים

צמחים, כמו אנשים, זקוקים לתנאים בסיסיים כדי להתפתח, לגדול ולממש את הפוטנציאל הגלום בהם, ועל בסיס זה פותחה שיטת ההזנה העוברית. היא מעלה את הפוריות של העצים, לרבות הפרחים והחנטים מבלי לפגוע בגודל או באיכות הפרי, היא משפרת את איכות העץ והפרי, מגדילה יבולים וממקסמת אותם.

הזנה עוברית עם ביו-סטימולנטים=יבול גדול יותר=יבול איכותי יותר=יבול טעים יותר= מקסום היבולים.

הזנה עוברית באמצעות ביו-סטימולנטים

על עקרונות ההזנה העוברית עובדים ביו-סטימולנטים. כאשר מיישמים ביו-סטימולנטים לאחר הקטיף/הבציר או בסמיכות למועדים אלו, ניתן למקסם את איכות היבול מבחינת גודל, צבע (כידוע, הלקוח קונה עם העיניים) וטעם. שימוש נכון ומושכל בביו-סטימולנטים מבטיח, אם כן, יבולים איכותיים יותר וכל זאת תוך הפחתה משמעותית בשימוש בחומרי דשן מינרלי ותכשירי הדברה כימיים.

פיתוח שיטת ההזנה העוברית

שיטת ההזנה העוברית, המכונה גם שיטת ההזנה המוקדמת, היא שיטה מדעית לכל דבר ועניין והיא פותחה על ידי החוקר דונלד ג' גולדברג. גולדברג נחשב לחוקר מומחה בענף הענבים ויש לו ניסיון של מעל 40 שנה בתחום הכרמים המטעים. בעלי מטעים וכרמים נוהרים אליו מכל העולם כדי לקבל עצות וללמוד ממנו בין היתר גם על שיטת ההזנה העוברית זאת מאחר ויש לו רקורד מרשים במקסום יבולים ותוצרת.

שיטה זו רשומה במדינת קליפורניה והיא נחשבת להצלחה מסחררת בכל מדינות ארצות הברית. חברות גידול אמריקאיות רבות כבר מיישמות את שיטת ההזנה העוברית בכרמים ובמטעים שלהן ונהנות מכל היתרונות של שיטה זו.

הזנה עוברית
דישון קרקע

שיטת ההזנה העוברית הלכה למעשה

שיטת ההזנה העוברית נועדה להביא ליבולים טובים, גדולים ואיכותיים יותר. בבסיס שיטת ההזנה העוברית עומד הרעיון הפשוט וההגיוני עד מאוד הגורס שיש להזין את הצמחים כבר בשלב העוברי, קרי: עוד בטרם הגיע הצמח לשלב הפריחה וההחנטה. כלומר, אין להתחיל ולהזין את הצמח לאחר הפריחה, יש לדאוג לו זמן רב לפני שהפירות מופיעים.

לפי שיטה מדעית זו שלבי הצמח הראשוניים הם קריטיים והם יקבעו גם את ההתפתחות של הצמח בעתיד. את ההזנה מיישמים בעזרת תכשיר שהוא פרי פיתוח ישראלי – תכשיר KF 10 והוא למעשה מספק הזנה לשלבים הראשוניים, עת מתבצעת חלוקת התאים המואצת, הלא זהו השלב החשוב ביותר של התפתחות הפירות.

עקרונות שיטת ההזנה העוברית

שיטת ההזנה המוקדמת מבוססת על כמה עקרונות חשובים, נמנה את העיקריים שבהם.

על פי שיטה זו כדי להנות מפירות גדולים ועסיסיים יש לספק לצמח הזנה כבר בשלב חלוקת התאים, כאמור. כאשר החקלאי מסיים את שלב האסיף הוא מתחיל לחשוב על מחזור הגידולים הבא.

כבר בשלב זה, שבו הצמחים עדיין במצב של התחלה, תאי הצמח יהפכו לפירות בעונה הבאות. וזהו בעצם שלב חלוקת התאים המואץ. זה בדיוק השלב שחשוב להזין את התאים וזאת כדי ליהנות מפירות יציבים ואיכותיים.

במידה ולא נזין את התאים בשלב הזה הפירות בעונה הבאה יהיו חסרי אנרגיה. חשוב להבין כי בתום עונת הגידול, לאחר האסיף, אין מאגרי אנרגיה זמינים לצמח, הם בוזבזו בעונה הקודמת, לכן יש להעשיר את הצמח כבר בהיותו בבטן האדמה. חומרי הזנה אלו יגיעו בסופו של דבר אל שורשי הצמח, אל ענפיו, אל העלים שלו, אל פרותיו ואל רקמות הגזע.

הקפדה על הזנה עוברית תביא, אם כן, לפריחה אחידה, יפה וסדירה בעונת הפריחה. יתרה מכך, ניתן בעזרת הזנה עוברית לצמצם את נטיית הצמח הטבעית לניבה סירוגית המוכרת כל כך בעצי פרי.

עגבניות
חקלאי ועגבניות אורגניות

אלו חומרי הזנה מיושמים בצמחים בשיטת ההזנה העוברית?

תכשירי הזנה עוברית למעשה מספקים לצמחים אספקה של יסודות מאקרו ושל יסודות מיקרו, וכל זאת מבלי לפגום באוכלוסיות המיקרואורגניזמים הקיימות בקרקע. בין היתר נמצא בתכשירי הזנה עוברית, כגון תכשיר KF 10, את הרכיבים הבאים: חומצות פולוביות, ויטמינים, מינרליים, חומצות אמינו ממקורות צמחיים, תמציות צמחיות וכן אנזימים ממקורות צמחיים. כאשר השילוב של כל הרכיבים האלו מיושמים במינונים הנכונים במטעים ובכרמים מקבלים הצמחים סביבת גידול אופטימלית לצמיחה ושגשוג.

יתרונות שיטת ההזנה העוברית

לאחר יישום שיטת ההזנה העוברית נזכה לשיפור ממשי ביבולי הכרמים והמטעים. אם ניקח לדוגמה כרם, אז לאחר היישום כל אשכול יכיל יותר ענבים, בכל ענב יהיה יותר סוכר, חיי המדף של הענבים יהיו ארוכים יותר והתוצרת כולה תגדל. בנוסף, תכשירי הזנה עובריים יכולים גם לשפר את יכולת השתמרותו של אשכול הענבים בכרם עצמו וגם את העמידות של הצמח בפני שינויי אקלים ותנאי עקה.