עץ בונסאי

אמנות הבונסאי

מקור המילה בונסאי ביפנית ופירושה – "מגשי שתילה" ואכן זו למעשה טכניקת גידול וטיפוח עצים קטנים במיכלים או מגשים. זו אמנות בת יותר מאלף שנים שבה מחקים את הצורה וקנה המידה של עצים בגודלם המלא לעצים קטנים וזעירים. ולמרות שיש יפנים שגורסים שמקור הבונסאי הוא ביפן, הוא נפוץ לא רק שם. יש עדויות לפרקטיקות דומות בתרבויות נוספות במזרח אסיה, לרבות ה"פנזאי" (Penzai) הסיני, שככל הנראה הקדים את הבונסאי, או את שיטת ה- Hòn Non Bộ הווייטנאמית לעיצוב נוף מיניאטורי. היום אנחנו מכירים את אמנות הבונסאי כעצים מיניאטוריים מדויקים הגדלים במיכלים או מגשים ומעוצבים בקפידה.

לא עצי מאכל, כן יצירת אמנות

כאשר אמנות הבונסאי החלה להיות נפוצה בתרבות המערב, התחלנו בטעות לכנות כל מיני דברים קטנים כבונסאים. כך לדוגמה אם ראינו חתלתול קטן מידות אמרנו "אהה, זה חתול בונסאי", כאשר ראינו בית קטן אמרנו "היי, זה בטח בית בונסאי". אבל היפנים ממש לא מתלהבים מהשימוש התכוף של המערבים בביטוי בונסאי. זה יוצר זילות ומפחית מעוצמתה של האמנות. ואכן, בונסאי זו אמנות. בניגוד לשיטות גידול אחרות המיועדות לייצור מזון, אמנות הבונסאי נועדה לספק חוויה אסתטית למתבוננים בה. אך לא רק המתבוננים מבחוץ שואבים הנאה מאמנות הבונסאי, גם גנן הבונסאי אמור להנות מתהליך הגידול, תוך שהוא מעצב ומטפח את העץ בדמותו, בהתאם לתפיסתו והעדפתו.

בונסאי – עצים גדולים קטנים

חשוב להדגיש כאן כי עצי בונסאי אינם עצים ננסיים או עצים גמדיים מבחינה גנטית. הם גם לא עוברים כל תהליך של הנדסה גנטית. מקורם של עצים בונסאים הוא בדגימה של עצים מקוריים גדולים. הם הופכים למיניאטוריים תודות לגיזום, לעיצוב והטיפוח המתמידים מצדו של הגנן.

טיפוח וטיפול בעצי בונסאי

טיפוח גינת בונסאי הוא תובעני ודורש תשומת לב וגם השקעה. לטיפול בעצי הבונסאי יש חשיבות עליונה בהצלחה העצים, כך שאם לא מקפידים לטפל בעצים הם פשוט ימותו ויגוועו. כדי לתחזק עצי בונסאי יש לשמור על משטר דישון, הזנה, השקיה, גיזום והדברה קפדניים, קבועים ומתמשכים.

עץ בונסאי
עציץ בונסאי

עקרונות הגידול של עצי בונסאי על קצה המזלג

עצי בונסאי גדלים במצע מנותק מהאדמה, בתוך מכלים, כאמור, בעלי כושר ניקוז גבוה. חורי הניקוז של מכלי העצים הבונסאים יהיו גדולים מן המקובל כך שיתאפשר ניקוז טוב וגם יתאפשרו כניסת אוויר ואור. את המצע מחליפים מדי כמה שנים.

מאסטרים מספרים על טיפוח עצי בונסאי

קוניו קובאיישי, מאסטר בונסאי וגנן בונסאי עטור פרסים, מספר: "אמנות הבונסאי הגיעה אלינו ליפן מסין, שם היא מכונה: Penjing. זו אמנות עתיקת יומין הדורשת עבודה יומיומית. עצי בונסאי שמטפלים בהם היטב יכולים לשרוד שנים ארוכות, אפילו יותר ממני, בתנאים הנכונים עצי בונסאי יכולים לשגשג מאות שנים. אני ורבים מהקולגות ממשילים את הטיפול בעצי בונסאי לטיפול בילדים. אתה דואג להם, אכפת לך מהם, אתה חושש לגורלם, לבריאותם ולרווחתם. אם הם נראים בריאים אז אתה מתמלא גאווה ורוצה שכל העולם ידע על מקור הגאווה שלך."

סוסטיק, אמן בונסאי נודע אחר שעובד במוזיאון בונסאי בטוקיו שביפן, גם שפך אור על הנושא, וסיפר: "תראה אני עכשיו מטפח עץ בונסאי בן 400 שנים. זה עץ ששרד את פצצת האטום בהירושימה בשנת 1945. בעייני, מדובר באמנות צנועה. אמן הבונסאי צריך להתאים את לוח הזמנים שלו ללוח הזמנים של העץ, הן מבחינת היום יום שלו והם מבחינה עונתית. זה ממש כמו לגדל ילד שכל החיים שלך משתנים כאשר הוא נולד."

גידול עצי בונסאי, לא כל אחד יכול.

כפי שראינו גידול עצי בונסאי הוא אמנות בפני עצמה. זו אמנות שדורשת התמדה, נחישות ותשומת לב לפרטים הקטנים ביותר. כמו כל צמח גם את עצי הבונסאי צריך להשקות בכמויות מים המתאימות לסוג העץ, יש לספק לעץ דשנים מתאימים וחומרי הזנה. יש לדאוג לאוורור, לרמת הלחות, צריך לעקוב אחר שיעור החומציות בסביבת העץ וכמובן לגזום את העץ ואת מערכת השורשים שלו בזמן הנכון ועל בסיס קבוע. אין ספק שזו אמנות, והיא לא מתאימה לכל אחד.