איך לגדל צנונית בגינה

צנונית, הגרסה המגומדת והמעודנת של הצנון, היא ירק ממשפחת המצליבים. בדרך כלל אנו אוכלים בעיקר את השורש, אך גם עלי הצמח אכילים ויכולים להיות תוספת מעניינת לסלט.

הצנונית אינה נחשבת לאחד הכוכבים הגדולים של המטבח והיא אינה זוכה לכבוד שזוכים אליו ירקות אחרים. מבחינת הטעם קשה מאוד להגדיר אותה, פשוט יש לה טעם של… צנונית. יש המתארים את הטעם כחריפות מתקתקה. אך לפי דעתנו היא אינה זוכה לכבוד הראוי. צנונית היא תוספת מעולה לסלט הירקות וניתן גם להכין צנונית כבושה. על טעם ועל ריח אפשר להתווכח, אך לא על היתרונות הבריאותיים של הצנונית.

אכילת צנונית תוסיף לכם וויטמין C, מגנזיום, סידן, אשלגו, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. הצנונית דלת קלוריות וגורמת לתחושת שובע, כך שבהחלט יכולה לסייע למי שמנסה לרדת במשקל. היא גם מסייעת בניקוי הכבד ומאזנת את הסוכר בדם.

סלט עם צנוניות
סלט טרי עם צנוניות

בנוסף לכל, מדובר בירק שקל מאוד לגדל אותו. היא אינה דורשת מקום רב וגם לא טיפול מסובך ובקלי קלות כל אחד יכול לגדל צנונית בגינה. זמן הגידול של צנונית הוא קצר במיוחד.

גידול צנונית בגינה

קיימים זנים שונים של צנונית, חלקם עגלגלים או אובליים, חלקם מוארכים. הגידולים המסחריים בדרך כלל מאופיינים בצבע אדום וצורה פחות או יותר סימטרית, אך קיימים זני צנונית בצבעים שונים.

עונת הגידול האידאלית עבור הצנונית היא החורף, אך האמת שהיא אינה בררנית במיוחד ובארץ מצליחים לגדל אותה ברוב ימות השנה. אך רצוי להימנע מזריעה בחודשי הקיץ הלוהטים.

דרישות הקרקע – גם מבחינת הקרקע הצנונית אינה בררנית והיא אפילו משגשגת בקרקעות חוליות, מסיבה זו רבים מהגידולים המסחריים של צנונית בישראל נמצאים באזור הנגב.

דישון הצנונית – רצוי להימנע מזיבול ודישון הצנונית, היא רגישה לרמות גבוהות של חנקן. קרקע בריאה המטופלת בביו סטימולנטים תספק לצנונית את התנאים המתאימים ואין צורך בדישון נוסף אשר יכול לפגוע בה.

זריעת הצנונית

את הצנונית יש לזרוע בערוגות הגינה ובתנאי שמש מלאה, אך היא תגדל גם בשמש חלקית. יש לה זרעים קטנטנים, אך אין צורך להשתמש במגש הנבטה – פשוט זרעו ישירות בשטח הגידול. עומק הזריעה הוא 1.5 ס“מ ויש להקפיד על מרווחי שתילה של 5 ס“מ. כך שבחלקה קטנה תוכלו לזרוע הרבה צנוניות. לאחר הזריעה הקפידו שהקרקע תמיד תהיה לחה עד לנביטה. הצנונית צפויה להיות מוכנה לאכילה תוך כשלושים יום.

טיפ של מגדלים – מכיוון שמחזור הגידול של צנונית הוא מהיר במיוחד, מגדלים רבים ממליצים לזרוע בשלבים; כך תוכלו ליהנות מאספקה טרייה של צנוניות בכל יום. פשוט זרעו כמות קטנה של זרעים כל כמה ימים עד שבוע.

השקיית הצנונית – הצנונית זקוקה לאדמה לחה וזוהי האינדיקציה שלכם מתי להשקות. מכיוון שמגדלים צנונית בכל עונות השנה, תדירות ההשקיה יכולה להשתנות בהתאם לגשמים ותנאי הרטיבות או היובש העונתיים.

התמודדות עם מזיקים

אחת הבעיות בגידול צנוניות היא רימות האוכלות את שורש הצנונית. מגדלים רבים ממליצים לשתול בקרבת הצנונית צמחים אשר יש להם תכונות טבעיות להרחקת אותם המזיקים. שום יכול להיות שכן טוב עבור הצנונית, כמו גם פרחי מרווה, רוזמרין ואפילו פרחי טגטס. כמו כן על מנת למנוע מזיקים מומלץ לעשות רוטציה של אזורי הגידול אם אתם מגדלים צנוניות באופן קבוע.

מתי הצנונית מוכנה?

אחד הדברים הכי כייפים בגידול צנונית הוא המהירות שבה היא גדלה. בתנאים אידאליים ניתן לקטוף את הצנונית בתוך חודש. כיצד תהיו בטוחים שהגיע הזמן? כאשר שורש הצנונית האדום מתחיל לבצבץ ולהיראות מחוץ לקרקע. זמן הקטיף הוא לפני שמתחילה להופיע עמוד הפריחה, זהו הזמן שבו שורש הצנונית נמצא בשיאו.

אם תרצו ליהנות מעלי הצנונית, תוכלו לקטוף עלים במתינות במהלך תקופת הגידול.

צנונית בשלה
צנונית בשלה ברגע הקטיפה

מה עושים עם הצנונית

ישנם דברים רבים שאפשר לעשות עם הצנונית ואינכם מוגבלים אך ורק לאכילת סלטים. ניתן לבשל ואפילו לאפות את הצנונית.

זכרו את ההמלצה שלנו לזרוע את הצנונית בהפרש של שבוע, על מנת ליהנות מהספקת צנונית ממושכת. אך אם בכל זאת גידולי הצנונית זכו להצלחה מעבר למשוער והצטברו לכם כמויות גדולות של צנונית, תוכלו בקלות להכין שימורי צנונית אשר יחזיקו לחודשים ארוכים.

המתכון הבסיסי לשימור צנונית דורש חצי כמות חומץ וחצי כוס מים (השתמשו במים מינרלים) וכ 2 כפות מלח לקילו צנוניות. יש לשטוף איתן את הצנוניות, ניתן גם לחתוך אותן לפרוסות ולדחוס אותן לכלי זכוכית, להוסיף את הנוזלים ולאטום. כמובן שעל מנת לשפר את הטעם תוכלו להוסיף כמה ענפי שמיר וגרגירי פלפל שחור; אך אתם בהחלט יכולים לנסות להיות יצירתיים ולנסות תיבול אחר כמו עלי דפנה, טימין ועוד. באינטרנט תוכלו למצוא מתכונים רבים לשימור צנונית.