זהו, הקיץ בדרך והחלום לשבת בחצר, להירגע, להתרווח ולהנות מקרני השמש יהפוך ממש בקרוב למציאות. כבר אפשר לראות את צמחי האביב והקיץ מבצבצים, ניקיתם את ריהוט הגן, אבל מה יקרה אם לפתע יפול עץ ומישהו מבני המשפחה או החברים יינזק? ומה אם זה יהיה הילד/ה שלכם?
בעל גינה? אתה בעל אחריות.
טיפוח הגינה יכול להיות כיף ומעצים, אך כמו שאומרים באנגלית: " With Great Power Comes Great Responsibility", ובעברית: עם הרבה כוח, מגיעה גם הרבה אחריות. ואכן, באחריותו של הגנן הביתי לספק ליושבי הגינה סביבה מוגנת. להיות גנן זו זכות אך גם, כאמור, אחריות. הגנן יכול להפוך את הגינה הביתית לסביבה בטוחה יותר בעזרת כמה פעולות.
כך למשל: להרחיק מזיקים וזוחלים מן הגינה, לחתוך עלים, צמחים ועצים חולים פן מחלתם תתפשט, לגדר את הגינה ולא פחות חשוב מכך – לגזום עצים. גיזום העצים בגינה הוא לא רק אמצעי בטיחות הוא גם הכרחי לבריאותם של העצים.
יתרונות גיזום העצים בגינה
יש יותר מ-2 סיבות טובות להקפיד לגזום את עצי הגינה. כבר דיברנו על נושא הביטחון. הרי לא נרצה שעצים גדולים יפלו לפתע על חברים או בני משפחה יקרים ויסכנו אותם. אך כאשר גוזמים עלים או גבעולים חלושים או שרופים, למעשה גם מחזקים את העץ ומחדשים את גדילתו. גיזום הוא גם אקט עיצובי שמאפשר לנו לפסל את העץ כרצוננו ועל פי טעמנו.
גיזום משפר גם את איכות הפירות או הפרחים של העץ. בנוסף, גיזום מונע התפשטות של מחלות ומזיקים ומאריך את אורך החיים של העץ. לבסוף, גיזום מאפשר יותר אוורור עבור העץ ומגדיל את המגע עם השמש.
סימנים של חולשה
יש כמה רמזים שיכולים להעיד שהגיעה העת לגיזום עצי הגינה:
- חלקי עץ דהויים או צהובים. חלקים שכאלו עלולים להזיק לכל העץ, לצמיחתו ולהתפתחותו. הם מונעים חומרי הזנה מן העץ ומחלישים אותו מבפנים. אין טעם לחכות עד שכל העץ יהפוך לחלוש, יש לגזום אותו כאשר מזהים חלקים דהויים, שרופים או צהובים.
- ענפים תלויים. אם אתם מזהים מיני ענפים שתלויים מעל הבית, בקרבתו או בסמיכות לרחוב אז דעו שזה מסוכן. חייבים לגזום ענפים סוררים אלו פן הם יפלו בעת נשיבת רוחות חזקות ויגרמו נזק לרכוש במקרה הטוב או לבני אדם במקרה הגרוע.
- הסתרגות ענפים. אם אתם מזהים הסתרגות של ענפים זה בזה, צריך לגזום ענפים אלו. הסתרגויות אלו עלולות לחסום את האור והאוויר לשאר חלקי העץ והופכים את העץ כולו לפחות עמיד מפני מחלות ומזיקים.
- חלקי עץ מתים או גוססים. יש גזום חלקי עץ מתים או גוססים לרבות עלים, פרחים, פירות וענפים. למעשה, אם כל העץ נראה מת או גוסס יש לגזום אותו כליל ולשתול תחתיו עץ אחר. חלקי עץ מתים או גוססים מסכנים את כל העץ, הם מונעים ממנו חומרים מזינים ומחלישים את כולו. לכן חשוב להפטר מחלקים אלו בהקדם.
שיטות גיזום רווחות
גיזום קלאסי – גיזום לצורך עיצוב העץ. קיצור ענפים לצורך העצמת העץ ועיצובו. מקצצים את עלי העץ וגם את ענפיו על מנת לעודד צמיחה חדשה, כדי לקדם את בריאות העץ ולהפחית צפיפות.
הקצרה – בשיטה זו חותכים את הענפים באזור מסוים, לא חשוב היכן, כדי לעצור או לדכא את התפתחותו של כל העץ. שיטה זו נועדה "לקצר" את העץ באופן ניכר, אפילו עד כדי חצי מהאורך שלו.
קיטום – בשיטה זו גוזמים את החלק העישבי של הענף אך שלא על מנת לעצור את צמיחת העץ, אלא לצורך קיצור ראשו של העץ.
גירדום – בשיטה זו גוזמים את גזעיו העיקריים של העץ.
דילול – גיזום כזה מתבצע מבסיס הענף ובנקודת המגע של בסיס הענף עם הגזע. זהו גיזום כלל הענף.
הסחה – גיזום זה נועד לצורך שינוי מגמת צמיחת העץ. בגיזום זה חותכים ענפי משנה של ענפים ראשיים כדי לכוון את צמיחת העץ לכיוון הרצוי.