חנות אורגנית

כך מתחילים גינה אורגנית

פעם לא היינו נותנים את דעתנו למזון שאנחנו קונים ואוכלים. הלכנו למכולת ולירקן, בחרנו את התוצרת שנראית לנו הכי טרייה וזהו, חזרנו הביתה והתחלנו לבשל. אבל היום חשוב לנו מאוד לדעת כמה שיותר פרטים על האוכל שאנחנו קונים. לראייה, ניתן לראות שהיום מאחורי כל שקית ומארזי מזון מצוינים פרטים כגון: רכיבים, אזהרות, ערכים תזונתיים ועוד. אבל עד כמה אנחנו יכולים להיות בטוחים שאנחנו יודעים מה יש במזון שלנו?
התשובה לא ברורה.

לגדל את האוכל שלנו בעצמנו

אם רוצים להיות בטוחים שהאוכל טרי, חף מריסוסים, דשנים כימיים וחומרי הדברה מסוכנים, אם רוצים לדעת שהאוכל לא מעובד או מהונדס, אז כדאי מאוד לשקול לגדל את האוכל בעצמנו ולעשות זאת על פי העקרונות האורגניים.

סלק
ירקות אורגניים

למה כדאי גם לכם להשיק גינה אורגנית?

יש שפע של סיבות שבעטיין כדאי לטפח גינה אורגנית בבית, נמנה כמה מהן:

  • ירקות ופירות שגודלו על ידינו ועל בסיס העקרונות האורגניים הם טעימים יותר.
  • אין סכנה שבאוכל יש חומרי הדברה מזיקים או דשנים כימיים.
  • יודעים בדיוק כיצד הירקות והפירות גודלו ובאילו תנאים.
  • צורכים בעיקר אוכל טרי שגודל במקום, או כפי קוראים לזה היום מהשדה- לצלחת.
  • מבזבזים הרבה פחות מזון.
  • חוסכים כסף שהיינו משקיעים בסופר-מרקט, אצל הירקן או במכולת.
  • גידול אורגני של ירקות ופירות זהו תהליך מאוד מספק ומעשיר.
  • טיפים לגננים אורגניים מתחילים

בפנים או בחוץ?

את הגינה האורגנית שלכם תוכלו למקם הן בחוץ והן בפנים הבית. תלוי בהעדפה שלכם ובמקום הזמין שעומד לרשותכם. אם יש לכם חצר, גינה או גג פתוח, תוכלו להקים שם את הגינה האורגנית. אבל גם אם אין לכם חצר או גינה תוכלו לגדל ירקות, עשבי תבלין ופירות אורגניים בבית. סדרו לעצמכם פינה קטנה, כדאי עם חלונות וגישה לאור השמש ושם מקמו את הגינה האורגנית שלכם.

מים, השקיה וסמיכות למקור מים

אחרי שארגנתם פינת גידול אורגנית במקום מואר, השלב השני הוא מקור מים. אם אתם מגדלים בגינה דאגו לטפטפות או לפחות לצינור. כדאי לשים מספר קוויי טפטפות נפרדים לפי צריכת המים של כל גידול. כך שצמחים שדורשים הרבה מים, יקבלו הרבה מים ואלו שדורשים פחות מים, יקבלו פחות. אפשר לעשות קו אחד לערוגות של פרחים אורגניים, קו נפרד לעשבי תבלין אורגניים וקו אחר לאדניות ועציצים. ואם המערכת ההשקיה מחוברת למשאבת דשן, אז גם אפשר לספק דישון במינון המתאים לכל סוג של גידול אורגני בגינה.

אם אתם מגדלים אורגנית בבית, דאגו שיש לכם משאבת מים במערכת הידרופונית או משפך/טפטפת אם אתם מגדלים בשיטה המסורתית באדמת שתילה. זכרו, שהזמן הטוב ביותר להשקיה הוא בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות או לעת ערב, בזמנים קרירים שבהם השמש לא מאדה את המים מהר מדי. כאשר אתם משקים, זכרו יש להשקות את שורשי הצמח האורגני ולא את העלים שלו או גבעוליו.

עבודה בגינה
טיפול בקרקע

התאימו את הצמחים האורגניים שברצונכם לגדל לקרקע או למצע הגידול

לא כל קרקע ומצע מתאימים לכל סוג של צמח. חשוב להבין שקרקעות ומצעים קריטיים להתפתחותם של הצמחים. אם מגדלים מזון אורגני בחוץ, באדמה, חשוב לבדוק אותה ולראות אילו רכיבים מצויים בה ואלו חומרי הזנה צריך להוסיף לה כך שתהיה פורייה. יש קרקעות דלות בחומרים מזינים, אותן נצטרך להעשיר בדשנים אורגניים, ביו-סטימולנטים אקולוגיים וחומרי הזנה. ויש אדמות פוריות יותר, להן נספק כמות קטנה יותר של חומרי הזנה, ביו-סטימולנטים ודשנים אורגניים. במידה ומגדלים בשיטה ההידרופונית, חשוב לבחור מצע שמתאים לכל סוג של גידול. את המצע נעשיר בדשנים, חומרי הזנה וביו-סטימולנטים מסיסים, שניתן לספק לצמחים דרך המים.

ניקוש עשבים

זה אמנם לא החלק הכי כיפי במלאכת הגינון אך הוא חשוב. במידה ואתם עומדים לגדל אוכל אורגני בגינה שלכם, אז חשוב מאוד לנקות את הקרקע מעשביה. אפשר להוציא עשבים בלתי רצויים בידיים, זו השיטה הכי טובה והיא גם גורמת לנו להזיז קצת את הגוף ולשאוף אוויר צח.

התחילו בגידולים אורגניים קלים והתקדמו בהדרגה

מומלץ מאוד לגננים אורגניים שאין להם כל ניסיון קודם בגינון להתחיל עם גידולים קלים, ולאט לאט להתקדם לגידולים אורגניים יותר מורכבים. גידול אורגני הנחשב לקל הוא למשל חסה או עשבי תבלין. כדאי לחפש צמחים שאינם תובעניים מדי או מפונקים מדי, כך שתוכלו לקצור הצלחה בניסיונות הראשונים.

גזר
גזר מגידול אורגני

הדברה אורגנית

אם יש מזיקים בגינה האורגנית שלכם אז ייתכן והם אינדיקציה לבעיות אחרות. לכן, דבר ראשון יש לבחון האם הצמחים האורגניים שלכם מקבלים מספיק מים, אור, דשנים אורגנים וביו-סטימולנטים. במידה והכול כשורה ועדיין יש מזיקים בגינה השתמשו בטבע כדי להדבירם. אפשר לשלב בגינה בעלי חיים שמרחיקים מזיקים, למשל לטאות או צפרדעים. בנוסף יש שצמחים מסוימים שמרחיקים מזיקים, יש שמנים, תרסיסים ואפילו סבונים מסוימים שהם טבעיים שיכולים להרחיק מיני מזיקים מהגינה האורגנית שלכם.

טיפוח שוטף של הגינה האורגנית

טיפוח גינה אורגנית זה תהליך מתמשך וקבוע, שאינו נגמר עם השתילה. גינון אורגני דורש זמן, פנאי ותשומת לב. את הצמחים האורגנים צריך להשקות על בסיס קבוע, לדשן, להעשיר בחומרי הזנה ובביו-סטימולנטים. צריך לגזום את הצמחים האורגניים כך שיתחדשו ויתחזקו, צריך לנקש עשבים ועוד. גם בגינה הידרופונית צריך להשקיע. צריך למדוד את החומציות, את רמת הלחות, את מליחות המים, את שיעור חומרי ההזנה, הביו-סטימולנטים והדשנים במצע. צריך לאוורר, לבודד ולטפח גם צמחים אורגניים הגדלים במערכות הידרופוניות או אקוופוניות.

דשנים אורגניים, חומרי הזנה וביו-סטימולנטים

למרבה המזל יש לנו היום חומרי הזנה, ביו-סטימולנטים ודשנים אקולוגיים וטבעיים והם יכולים לשמש אותנו בגינה האורגנית. באופן עקרוני כדאי להתאים לכל צמח את תמהיל הדישון הייחודי המתאים לו. אך יש בנמצא גם דשנים אורגניים וביו-סטימולנטים אקולוגיים שיכולים לספק הזנה נרחבת למגוון הגידולים האורגניים. אפשר לשלב בין ביו-סטימולנטים לבין קומפוסט, למשל, ביחד הם מספקים הזנה נהדרת לשלל הגידולים האורגניים. ובאופן עקרוני, אם תעשירו את הצמחים האורגניים בביו-סטימולנטים הם יכולים להיות 90 אחוזים מכלל חומרי ההזנה בגינה האורגנית וכך מפחיתים משמעותית את השימוש בדשנים.

סבלנות

הטיפ האחרון שלנו נוגע בנקודה רגישה – סבלנות. צמחים לא גדלים בין-לילה, הם מתפתחים לאט לאט וצריך אורך רוח כדי להמתין לתוצאות. צריך לקחת בחשבון שלעיתים אנחנו עלולים להיכשל, במקרה כזה כדאי ללמוד מהטעויות ולנסות שוב. המלצה: נסו ליצור קשר עם מנטור או גנן אורגני ותיק שיוכל לסייע לכם ולתת עצות וטיפים לאורך התהליך.

בהצלחה!