השקיית גינה

7 דברים שאתם חייבים לדעת על סודות ההשקיה

האקלים הארצישראלי נע בין ים תיכוני לצחיח ובין אקלים ערבתי למדברי. מנות המשקעים שאנחנו זוכים להן אינן גדולות אך יחד עם זאת כולנו רוצים לשבת בגינה הפורחת שלנו. השקיה היא לב ליבה של הגינה. בלי מים לא תהיה לנו גינה פשוטו כמשמעו, וכל גנן צריך לבחור את שיטת ההשקיה עבור הגינה שלו. יש כמה שיטות רווחות להשקיית גינות: השקיה עם צינור, השקיה עם משפך או טפטפות.

איך אתם משקים את הגינה שלכם?

עכשיו תשאלו את עצמכם: האם יש לכם זמן לעמוד לפחות פעמיים בשבוע עם צינור ולהשקות את כל הגינה? האם שיטה זו חסכונית במים? ואם אתם משקים עם משפך, האם הגב שלכם יכול או צריך לשאת את הכובד של המים במשפך פעם אחר פעם עד שתשלימו את השקיית כלל צמחי הגינה? האם השקיה עם משפך היא חסכונית במים?

לרוב האנשים אין את הזמן והיכולת להשקות את הגינה עם משפכים וצינורות. שיטות אלו ארכאיות, לא חסכוניות, דורשות זמן והשקעה ואינן מובילות להשקיה חכמה המותאמת לצרכיו הייחודיים של כל צמח וצמח בגינה.

משפך הפוך
לרוב האנשים אין את הזמן והיכולת להשקות את הגינה עם משפכים וצינורות

טפטפות, השיטה הישראלית הטובה ביותר להשקיית צמחים

השקיה ידנית של הגינה אינה יעילה כאמור, אך למרבה המזל המוח הישראלי הביא לנו גאווה גדולה כאשר המציא את הטפטפות. יעקב מוטס הוא זה שערך את הניסויים הראשונים בטפטפות כשהוא מחפש פתרונות השקיה לגינה שלו בראשון לציון, והמהנדס שמחה בלאס ובנו הם אלו שהפיצו והתקינו את הטפטפות והציגו אותן לעולם.

ואכן הטפטפות מאפשרות שחרור איטי, חסכוני ומדויק של מים, והן הדרך הטובה ביותר להשקות את הגינה, השדה, המטע או הכרם.

שילוב נכון של טפטפות

טפטפות נבדלות זו מזו במדדים כמו: לחץ וספיקה. מדדים אלו הם גמישים וניתן לתכנן ולהתאים אותם לצרכים שלנו וזה גם סוד כוחן של הטפטפות. כדי לספק לכל צמח וצמח בגינה את כמות המים הדרושה לו יש לערוך חישובים של ספיקה ולחצים, שפירושם כמות המים שיוצאת מן הברז אל הטפטפת ומהירות המים הנמדדת האטמוספירות.

קווי טפטפות נפרדים לצמחים השונים

כדי למקסם את פעילותן של הטפטפות חשוב לקבוע קווי טפטפת שונים לצמחים בעלי צרכי השקיה שונים. לצמחים הדורשים מים בתדירות תכופה וגבוהה יש להקים קו טפטפת אחד בעוד שלצמחים הדורשים מעט מים ובתדירות נמוכה יש לקבוע קו טפטפת אחר ונפרד.

נקבים, נקבים

גם כמות הנקבים בטפטפת ניתנת לתמרון והתאמה. באזור של צמחים הדורשים יותר השקיה אפשר בקלות לנקב עוד חורים בטפטפת, בעוד שעבור צמחים שאינם דורשים הרבה מים, אפשר לקבוע פחות נקבים.

בעיקרון יש טפטפות עם נקבים במרחק של 30 סנטימטרים ויש טפטפות עם נקבים מדי 50 סנטימטרים. בנוסף, אנחנו בעצמנו יכולים לנקב חורים בהתאם לצרכים הייחודיים של כל צמח ועץ בגינה שלנו.

טפטפת נקבים צרים
הנקבים בטפטפת ניתנת לתמרון והתאמה. צילום Lee Reich

דישון דרך טפטפות

יתרון חשוב נוסף שטמון בשימוש בטפטפות הוא שאם משלבים בטפטפות משאבות ניתן גם לדשן את הצמחים דרכן. יש היום דשנים נוזליים, כימיים או אורגניים, כמו גם ביו-סטימולנטים נוזלים וניתן להזין את הצמחים בדשנים ובמאיצי הגדילה דרך הטפטפות וכך לחסוך עוד זמן עבודה וגם לדייק את כמויות הדשן והביו-סטימולנטים.

התקנת טפטפות – לבד או עם איש מקצוע

למעשה כמעט כל אדם עם חוש טכני יכול להתקין בעצמו טפטפות בגינה שלו. זו פעולה יחסית פשוטה. אך חשוב לזכור לתכנן נכון את הטפטפות בהתאם ללחץ, לספיקה ובהתאמה לצרכיו של כל צמח בגינה. במידה ולא רוצים או לא יכולים להתקין לבד טפטפות אפשר להסתייע בגננים מומחים שיתקינו עבורכם מערכת השקיה מבוססת טפטפות.

תקלות בטפטפות

טפטפות הן אמנם פתרון ההשקיה המדויק היעיל והחסכוני ביותר לגינה, אך כמו כל מוצר גם הן יכולות להישחק או להיפגם. כדי שהטפטפות ישרתו אותנו נאמנה לאורך זמן חשוב לרכוש טפטפות העשויות מחומרים איכותיים (יש מחברים טובים ויש פחות איכותיים, למשל), חשוב לתכנן נכון את פריסת הטפטפות בגינה, לקבוע לחץ מים מתאים בעזרת מד לחץ, יש להתאים את מדיניות ההשקיה לקרקע שבגינה וגם לאקלים.

2 תגובות