גידול בזיליקום

גידול צמחי תבלין בבית או בגינה הוא רעיון מעולה. מעבר לעיסוק הנעים הגידול מאפשר לנו ליהנות מצמחי תבלין טריים אותם נוכל להוסיף לסלטים, מאפים ובישולים. ישנם סוגים שונים של צמחי תבלין אותם נוכל לגדל בבית והבזיליקום הוא אחד מהפופולריים ביותר. הוא מעשיר כל בישול בטעמו הדומיננטי והעדין.

שמו העברי של הבזיליקום הוא ריחן. זהו צמח תבלין ממשפחת השפתניים. במקור הוא מגיע מהאזורים הטרופיים של דרום מזרח אסיה ואפריקה, אך הוא התפשט בכל העולם ואומץ על ידי מטבחים רבים. הבזיליקום פופולרי מאוד באגן הים התיכון וניתן למצוא אותו הרבה במטבח האיטלקי והמטבח הצרפתי.

מלבד השימוש במטבח הצמח זכה גם למקום של כבוד ברפואה העממית. הוא נחשב לצמח מרפא המשפר את תפקוד מערכת העיכול ואת זרימת הדם. בצמח נמצאו חומרים בעלי תכונות אנטי בקטריאליות וגם נוגדי חמצון.

צמח הבזיליקום פופולרי מאוד בגינות תבלין, גם בזכות השימושים הרבים וגם בזכות הקלות הרבה שבה ניתן לגדל אותו. יש המגדלים אותו בערוגות בגינה, בעציצים ואדניות ואפילו בגידולים הידרופוניים.  הבזיליקום הוא צמח רב שנתי, תכונה המאפשרת לכם ליהנות ממנו לאורך זמן ופשוט לגזום כמה עלים בכל פעם שתרצו להשתמש בו.

שימו לב שישנם זנים שונים של בזיליקום בעלי ארומה וטעמים שונים. יתכן שישנן זן מסוים המועדף עליכם, ויתכן שתרצו לגדל מספר זנים על מנת ליהנות מגיוון.

זריעה, ייחורים ושתילים

ישנן צורות שונות להתחיל את גידול הבזיליקום הביתי. תוכלו לרכוש זרעים במשתלה או שתילים מוכנים, אך גם תוכלו בקלות להוציא ייחורים מצמח אחר ואפילו ענף טרי שרכשתם בשוק התבלינים. אם תרצו לזרוע את הבזיליקום יש לעשות זאת בתקופה החמה של השנה, החל מחודש מרץ ועד חודש ספטמבר. יש לזרוע את הבזיליקום בעומק של סנטימטר ועם מרווח זריעה של 10 ס“מ. זמן הנביטה הוא כשבוע עד שלושה שבועות. לא מומלץ לשתול אותו ישר באדמה, יש העושים זאת במגשי סטרטרים ומעבירים את השתילים לגינה כאשר הם מגיעים לגובה של 10 ס“מ. אפשרות אחרת היא פשוט לרכוש שתילים במשתלה ולקבל תוצאות מהירות יותר.

אם תרצו לנסות לגדל מייחורים עליכם להשיג ענף טרי. השתמשו בגבעולים צעירים ובריאים. האורך המומלץ הוא כעשרים ס“מ. הניחו אותם בתוך כלי עם מים והמתינו לצמיחת השורשים (בין שבוע לשבועיים). לאחר שצמחו השורשים תוכלו להעביר אותו אל האדמה.

בין אם זרעתם את הבזיליקום או שתלתם שתילים, הבזיליקום אוהב מצע אדמה מנוקז ומאוורר היטב. דישון אורגני איכותי יבטיח צמיחה מהירה ובריאה. הבזיליקום צריך 4-6 שעות של שמש ביום. בעיקרון אין בעיה עם שמש ישירה למרות שזנים מסוימים עשויים לגלות רגישות. מבחינת השקיה הבזיליקום אוהב מים ולכן השקו אותו באופן תדיר ואל תפחדו מאדמה רטובה – הבזיליקום אוהב זאת. מה שבזיליקום לא אוהב זה קור, הקור גורם להשחרת העלים. אם אתם מגדלים בזיליקום בגינה, החורף הקר עשוי להיות קשה על הצמח, אך כאשר הטמפרטורות יעלו הוא צפוי להתאושש.

קטיף הבזיליקום

הבזיליקום הוא צמח רב שנתי ותוכלו לקטוף ממנו ענפים קטנים בצורה סדירה. קטיף העלים רק מעודד את הצמיחה ואין שום בעיה לעשות זאת. אל תתלשו עלים, אלא גזמו ענפים, העדיפו את הענפים הבוגרים יותר. שימו לב כי העלים הם מה שאתם מחפשים ואין לכם צורך בפריחה. מידי פעם הבזיליקום יחל להצמיח עמודי תפרחת ומוטב להסיר אותם. הפריחה גוזלת הרבה אנרגיה מהצמח והיא פוגעת בצמיחת העלים ואיכותם ולכן תעדיפו להסיר את הפרחים.  הפריחה גורמת לעלים להיות קטנים יותר ומרירים יותר.

מה לעשות כנגד מזיקים

ישנם מזיקים שונים אשר יכולים להתעניין בבזיליקום שלכם, כמו למשל כנימות עלים וחלזונות. בשום פנים ואופן אל תשתמשו בחומרי הדברה כימיים, זה מיותר וזה לא מה שתרצו על האוכל שלכם. ישנן דרכים אחרות להילחם במזיקים ומחלות. הקפידו על הסרת עלים יבשים, גם של הבזיליקום וגם של עשבים או צמחים אחרים בסביבתו, אלו עשויים למשוך מזיקים ומחלות. חלזונות וזחלים ניתן פשוט להסיר ולהרחיקם בצורה ידנית. גם אם נגסו מעט בעלים הירוקים לא נגרם נזק ממשי. ישנן שיטות ביתיות שונות להסרת מזיקים. ניתן גם להשתמש בשמן נים או מוצרי הדברה אורגניים אם ישנה בעיה של ממש.

מה עושים עם הבזיליקום

ישנם שימושים רבים לבזיליקום ואתם יכולים להוסיף אותו לסלטים, תבשילים ומאפים. אפילו קינוחים ניתן לעשות עם טעמו המרענן של הבזיליקום. אתם יכולים למצוא שפע של מתכונים המכילים בזיליקום ואף לנסות לאלתר בעצמכם עם בזיליקום במתכונים מוכרים. המתכון המזוהה ביותר עם בזיליקום הוא רוטב הפסטו. זהו פתרון מעולה כאשר יש לכם כמויות גדולות של עלי בזיליקום. את הפסטו ניתן לשים בפסטות, סנדוויצ‘ים או כל צורה אחרת שנראית לכם.

הכנת הרוטב היא פשוטה מאוד. יש צורך בשלוש כוסות עלי בזיליקום דחוסות; 2-3 שיני שום; חצי כוס שמן זין; רבע כוס צנוברים קלויים; 2 כפות מיץ לימון. יש לטחון הכל במעבד המזון ואפשר אפילו לשדרג עם מעט גבינת פרמזן מגוררת.