גידול סלק ומנגולד

הסלק והמנגולד הם שני קרובי משפחה ממשפחת הסלקים. תנאי הגידול שלהם דומים, אך ההבדל שבסלק אנו אוכלים את השורש ובמנגולד אנו אוכלים את העלים. למעשה אין מניעה לאכול את עלי הסלק הרגיל, גם הם מזינים מאוד. אך אם חשוב לכם שיתפתח השורש מוטב שתניחו לעליו.

הסלק ידוע בצבעו האדום, צבע הנגרם בזכות פיגמנט בטלאין הנמצא בו בשפע. הוא גם עשיר מאוד בסיבים תזונתיים, וויטמין C וברזל, וידוע בזכות סגולותיו לניקוי רעלים מהגוף.  המנגולד (סלק עלים) עשיר בוויטמינים A,C,K, מגנזיום, סידן, זרחן, סיבים תזונתיים, חלבון וחומצה אוקסלית. גם את הסלק וגם את עלי המנגולד ניתן לאכול טריים ומבושלים.

גידולי סלק ומנגולד בגינה יאפשרו לכם ליהנות משפע הוויטמינים והתכונות הבריאותיות של צמחים אלו. תוכלו לאכול אותם טריים, להשתמש בהם לסלטים ואף בישולים ומאפים. משניהם ניתן להפיק מיץ. היתרון של גידול ביתי הוא היכולת ליהנות מגידולים אורגניים ללא חומרי הדברה. ישנם מזיקים שונים אשר יכולים להציק לגידולי הסלק והמנגולד, אך כאשר מדובר בגינה ביתית ניתן להתמודד איתם באמצעים פשוטים והם אינם מהווים בעיה גדולה. (להרחבה בנושא, קראו: טיפול במזיקים בגינה).

גידול סלק

את הסלק אנו מגדלים מזרעים כאשר העונה המומלצת לזריעה היא בעונת הסתיו או האביב, אך הגידולים עשויים להצליח בכל עונות השנה. הקפידו על מרחק זריעה של 10 ס“מ. זרעי הסלק הם יחסית גדולים ויש לזרוע אותם בעומק של 2 ס“מ.

שתילי סלק באדמה

הסלקים אינם בררניים בסוג האדמה והם אפילו יכולים לשגשג באדמות מליחות והשקיה במים מליחים. אך קחו בחשבון שיש צורך בקרקע אוורירית ונטולת אבנים המאפשרת לשורש הסלק להתפתח ללא הפרעה. הסלק אוהב אקלים קריר ואדמה מנוקזת. ניתן לזרוע את הסלק ישירות בגינה ואין צורך בהנבטה מוקדמת. הנבטה מוקדמת אפשרית, אך בדרך כלל מיותרת. הסלק אוהב תנאי שמש מלאה. פריחת הסלק היא באביב, אך אם בכוונתכם לאכול את השורש מוטב לשלוף את הסלק מהאדמה עוד לפני הפריחה. אם אתם מגדלים את הסלק לצורך שימוש בעליו, פשוט גזמו את הפריחה.

פרק הזמן בין הזריעה לפריחה תלוי מאוד במזג האוויר. הסלק מתפתח במהירות בעונה החמה ויתכן כי תוכלו ליהנות משורש הסלק כבר לאחר 65 יום. לעומת זאת בעונה הקרה משך הזמן עשוי להיות כפול.

מבחינת השקיה הסלק אוהב אדמה לחה.

גידול מנגולד

המנגולד כאמור הוא סוג של סלק ותנאי הגידול של שניהם דומים, אך יחד עם זאת ישנם כמה הבדלים. באופן דומה לסלק, גם את זרעי המנגולד נזרע ישירות באדמה. הם קטנים ורגישים יותר ועומק השתילה הוא סנטימטר אחד. עונת הזריעה המומלצת היא בסתיו ובחורף, אך ניתן לזרוע את המנגולד בכל עונות השנה. מבחינת מרחק הזריעה עלינו לקחת בחשבון כי עליו של המנגולד גדולים בהרבה מעלי הסלק, ולכן הוא זקוק למרחב גדול יותר. בהתאם לכך מרחק השתילה המומלץ הוא כ 20-30 סנטימטר.

המנגולד אוהב אדמה אוורירית ומנוקזת. יש לזרוע את המנגולד במקום חשוף לשמש. המנגולד אוהב שמש כמעט מלאה, זאת בניגוד לסלק שאוהב שמש מלאה. עלי המנגולד גדולים יותר וקולטים היטב את קרני השמש ולכן אינם זקוקים לשמש מלאה. נבטי המנגולד הם חלשים ורגישים ויש להשקות אותם בזהירות. אמנם הנבטים נחשבים לחלשים ועדינים, אך כאשר הנבטים נקלטים הצמח הוא חזק ועמיד.

שתילי מנגולד שוויצרי

עלי המנגולד עשויים להתייבש במהירות ולכן חשוב להקפיד על השקיה מרובה על מנת למנוע את התייבשותם, בעיקר בעונה החמה והיבשה. אם נקפיד להשקות את המנגולד וניתן לו את הטיפול הנכון אנו יכולים ליהנות מצמח המנגולד במשך מספר שנים.

על מנת ליהנות מעלי המנגולד אין צורך לגזום את הצמח בשלמותו, אנו פשוט יכולים כל פעם לגזום כמה מהעלים החיצונים ולהשתמש בהם לפי הצרכים שלנו. המנגולד ימשיך להצמיח עלים חדשים. שימו לב שצמיחת העלים היא מהמרכז החוצה. את העלים הצעירים והקטנים שבמרכז אתם משאירים ואת החיצוניים הגדולים אתם קוטמים. העלים הצעירים יגדלו ובסופו של דבר ידחקו כלפי חוץ וגם אותם תוכלו לגזום. בעונה החמה תוכלו ליהנות מצמיחת עלים מהירה.

מה ניתן לעשות עם סלק ומנגולד שגידלתם בגינה?

מתכון לסלק אפוי

אם גידולי הסלק שלכם הצליחו תוכלו לנסות לאפות אותם בתנור. יש לחתוך את הסלק לפרוסות. למרוח עליהן שמן זית עם כמון ולאפות בתוספת מלח גס. יש לאפות אותם ב 180 מעלות עד שהם רכים ונימוחים (כשעה וחצי). ניתן להגיש עם נענע קצוצה.

מתכון ללביבות מנגולד

אם גידולי המנגולד שלכם הצליחו תוכלו לעשות איתם דברים שונים כמו למשל מתכון הלביבות הנהדר הזה. זהו מתכון קל ומהיר להכנה. לצורך הכנת הלביבות יש לחלוט את העלים במים רותחים. אין צורך בבישול ממושך על מנת לא לפגוע יותר מידי בערכים התזונתיים. יש להשתמש בעלים ולא בגבעולים הבשרניים (להם תוכלו למצוא שימושים אחרים). לאחר החליטה הניחו להם להתקרר וסחטו את שאריות המים. ערבבו אותם עם פירורי לחם וביצה. ניתן לתבל במלח ופלפל שחור ולטגן. אם תרצו טעם מתקתק, נגיעה של דבש תעשה את העבודה.