מיליארדי אנשים חיים בעולם, לפחות כ-3 מיליארד מהם מתגוררים באזורים אורבניים. את השטחים העירוניים מכסים בתי מגורים, בניינים, עסקים, כבישים ותשתיות נוספות, מה שמותיר מעט מקום זמין לגידולים חקלאיים.
במצב כזה, אין פלא שיותר ויותר אנשים מגלים עניין בגידולים הידרופוניים. בשיטת הגידול ההידרופונית אין צורך בקרקע זמינה, אפשר לגדל בתוך בתים או בחללים סגורים, אפשר לגדל באוהלים, על הגגות או באזורים נטושים. בשיטה זו ניתן לגדל כמעט כל צמח ואף לשווק אותו טרי לאוכלוסייה המקומית.
אז מה היא השיטה ההידרופונית?
הידרופוניקה פירושה גידול צמחים ללא אדמה, במנותק מהקרקע. את הקרקע מחליפים מדיומים שונים, ודרך המים מקבלים הצמחים את כל החומרים החיוניים להם לרבות: דשנים, ביו-סטימולנטים וחומרי הזנה שונים.
בגידולים מסורתיים באדמה מקבלים הצמחים את חלק מהחומרים המזינים מן הקרקע עצמה וכאשר החקלאי מוסיף חומרים מזינים נוספים, הם מוזנים לקרקע עצמה. בהידרופוניקה המים והמדיום מחליפים את האדמה. השיטה ההידרופונית היא למעשה הוכחה כי אין הכרח בקרקע כדי לגדל צמחים.
השיטה ההידרופונית אתנו כבר שנים
ייתכן ואתם שומעים על השיטה ההידרופונית רק כעת, אך למעשה מדובר בשיטה עתיקה מאוד ויש לה שורשים בהיסטוריה האנושית כולה. הנה, קחו לדוגמה את הגנים התלויים בסין, שם גידלו בשיטה זו לפני מאות שנים או את מסורת הגנים של בבל לפני אלפי שנים – בכולם אפשר היה לזהות את עקרונות השיטה ההידרופונית.
איך מגדלים צמחים על פי עקרונות הידרופוניים?
הרעיון שעומד מאחורי השיטה ההידרופונית הוא די פשוט, אם כי מלאכת הגידול עצמה מעט יותר מורכבת, וכך זה עובד בפועל:
הצמחים גדלים במדיומים שונים, למשל: חימר (הידרוטרון), פרלייט, ורמיקוליט, רוקוול, סיבי קוקוס או באדמת שתילה. לכל אחד מהמדיומים הללו יש תכונות ייחודיות משלו הנוגעות ליכולת אחזקת מים ויכולת ניקוז, אווריריות, דחיסות, נפח, יכולת בידוד וכו'.
כל חומרי ההזנה הדרושים להתפתחות הצמחים, לרבות דשנים וביו-סטימולנטים, ניתנים להם דרך המים, כאמור. כאשר, במערכות הידרופוניות משוכללות יקבלו הצמחים את חומרי ההזנה דרך מים כמה פעמים ביום בעזרת משאבות. אם אין אוטומציה של מערכת הידרופונית הגנן צריך לספק את חומרי ההזנה דרך מי ההשקיה בעצמו, ולכן עליו לבחור מדיום בעל יכולת ספיגת מים.
על חשיבות דשנים, ביו-סטימולנטים וחומרי ההזנה בגינות הידרופוניות
דשנים, ביו-סטימולנטים וחומרי הזנה הינם חשובים בכל סוג של גידול אולם בגידולים הידרופוניים דשנים וחומי ההזנה חשובים עוד יותר. בעוד שבחקלאות המסורתית קיימים באדמה חלק מן המינרלים והרכיבים המזינים הדרושים להתפתחות הצמחים, בחקלאות הידרופונית שבה מגדלים במנותק מן הקרקע החקלאי חייב לספק בעצמו ובצורה נכונה את חומרי ההזנה השונים, כי אין שום מקור מזין אחר לצמחים ההידרופוניים.
היתרונות והחסרונות של שיטת הגידול ההידרופונית
יש לא מעט יתרונות לשיטת הגידול ההידרופונית, ביניהם אפשר לציין את הבאים:
- בשיטה זו ועם העזרים הנכונים ניתן למחזר את המים וכך לחסוך משמעותית בהוצאות המים.
- ניתן לגדל בשיטה ההידרופונית כמעט כל צמח, פרח, עשב תיבול או עץ.
- אפשר לגדל כמעט בכל מקום, לרבות אוהל, ארון, חממה, מדף, חדר, מחסן, גג ובעצם בכל מקום פנוי.
- השיטה ההידרופונית מאפשר גידול לאורך ולא לרוחב וכך חוסכת במקום.
- במידה ומגדלים צמחי מאכל בשיטה זו בתוך מערכות הידרופוניות סגורות ניתן לגדל אותם לאורך כל ימות השנה ולא רק בעונת הגידול, כי הגנן/החקלאי שולט באופן מוחלט בתנאי הגידול לרבות, אקלים, לחות, חומרי הזנה, רמת חומציות -PH, תאורה, אוורור, מים ועוד.
- בשיטה ההידרופונית שורשי הצמחים מקבלים את כל חומרי ההזנה באופן ישיר, כך שלא מבזבזים דשנים, ביו-סטימולנטים וחומרי הזנה.
- במערכות הידרופוניות סגורות קטן סיכוי החשיפה של הצמח למזיקים ולמחלות.
- מערכות הידרופוניות סגורות מאפשרות גידולים אורגניים שלא באו במגע עם חומרי הדברה או דשנים כימיים מזיקים.
- השיטה ההידרופונית מצמצת את שחיקת הקרקע כפי שקורה בחקלאות מסורתית.
- שיטת הגידול ההידרופונית אפשרית, כאמור, בתוך חללים סגורים, ולכן אפשר לגדל בעזרתה "גידולים דיסקרטיים" כגון קנאביס.
אך כמו לכל דבר בחיים, גם לשיטת הגידול ההידרופונית יש גם כמה חסרונות:
- מערכת הידרופונית איכותית דורשת השקעה כספית התחלתית גבוהה יחסית.
- החקלאי ההידרופוני חייב לעקוב אחר התפתחות הצמחים מדי יום ולוודא שהכול כשורה. במידה ומתעוררות בעיות יש לפתור אותן.
- יש צמחים שלא כדאי לגדול בשיטה ההידרופונית למשל: בטטות ותפוחי אדמה.
הידרופוניקה בחלל?
עקרונות השיטה ההידרופונית כבר מיושמים במקומות רבים, הן בקרב חקלאים מסחריים והן בקרב גננים פרטיים. שיטה זו מושכת הרבה תשומת לב בשנים האחרונות, ונראה שאפילו חוקרי נאס"א בודקים את עקרונות השיטה בימים אלו ובקרוב נדע אם בעזרתה נוכל לגדל מזון בחלל. יש למה לצפות…